Πλωτή κιβωτός για μετανάστες στη Βρετανία

Πλωτή κιβωτός για μετανάστες στη Βρετανία

Σε πλοία στη νότια Αγγλία θα μεταφερθούν παράτυποι μετανάστες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλωτά καταφύγια αποφάσισε χθες η βρετανική κυβέρνηση να στεγάσει τους εκατοντάδες μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, πυροδοτώντας έντονο δημόσιο διάλογο γύρω από την αποτελεσματικότητα των αυστηρών νόμων που έχει υιοθετήσει φέτος το Συντηρητικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, τουλάχιστον πενήντα πρόσφυγες αφίχθησαν στο λιμάνι του Πόρτλαντ στο Ντόρσετ της Νότιας Αγγλίας με λεωφορείο, ενώ ομάδα συγκεντρωμένων ακτιβιστών τους υποδέχθηκε στην είσοδο του λιμανιού, κρατώντας πανό που έγραφαν «καλωσήλθατε». Εκεί, επιβιβάστηκαν στη φορτηγίδα «Bibby Stockholm» στην οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα προστεθούν «τουλάχιστον 500» ακόμα άτομα έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του βρετανικού Guardian, η φορτηγίδα, που δεν διαθέτει μηχανή και ανήκει στην εταιρεία Bibby Line, είχε αδειάσει εντελώς από το φορτίο της πριν από τρεις εβδομάδες για λόγους ασφαλείας και έχει παραμείνει έκτοτε κενή, ενώ η Βρετανίδα υπουργός Προστασίας Σάρα Ντάινς δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 4 πως αν και αρχικά η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει το σκάφος μόνο προσωρινά και με σκοπό να φιλοξενήσει μόνο την ομάδα των πενήντα ατόμων, φαίνεται πως τελικά γίνονται συζητήσεις για να μετακινήσει στο «Bibby Stockholm» πολλούς ακόμα πρόσφυγες.

Αντιδράσεις

Η Διεθνής Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε την αντίθεσή της στο να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στο πλωτό καταφύγιο. «Φαίνεται πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα κάνει αυτή η κυβέρνηση ώστε οι άνθρωποι που αναζητούν άσυλο να αισθανθούν ανεπιθύμητοι σ’ αυτή τη χώρα», σχολίασε. «Το “Bibby Stockholm”, που θυμίζει φυλακές βικτωριανής εποχής, είναι ένας εντελώς ντροπιαστικός τρόπος να στεγάζονται άνθρωποι που έχουν ξεφύγει από τον τρόμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις. Η στέγαση ανθρώπων σε μια πλωτή φορτηγίδα είναι πιθανό να τους προκαλέσει κι άλλα τραύματα. Θα έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρότερα υπ’ όψιν το κόστος που έχει για έναν άνθρωπο το να αναγκάζεται να ζήσει σε χώρο που έχει το μέγεθος ενός πάρκινγκ αυτοκινήτων».

Η Διεθνής Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε την αντίθεσή της στο να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε πλωτά καταφύγια.

Αλυτο πρόβλημα

Τα μεταναστευτικά κύματα προς τη χώρα έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να ελέγξει να περάσματα στα νότια φαίνεται να μη λειτουργούν καλά. Περισσότεροι από 15.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος αφού διέσχισαν τη Μάγχη.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 339 άτομα πραγματοποίησαν το ταξίδι ύστερα από οκταήμερη διακοπή λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για το 2023 μέχρι σήμερα σε 15.071.

Πριν από λίγους μήνες η βρετανική κυβέρνηση είχε περάσει νόμο,σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρουάντα, βάσει του οποίου οι μετανάστες που θα συλλαμβάνονταν να έχουν εισέλθει παράνομα σε βρετανικό έδαφος θα στέλνονταν στην αφρικανική χώρα και θα στερούνταν το δικαίωμα να επιστρέψουν. Στην περίπτωση, ωστόσο, των «μεταναστών της φορτηγίδας» ο νόμος δεν τέθηκε σε εφαρμογή, με την κυβέρνηση της Ρουάντα να λέει πως μπορεί να δεχθεί μόνο 200 από τους αιτούντες άσυλο και το «Νούμερο 10» της Ντάουνινγκ Στριτ να απαντάει σε υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για αθέτηση της συμφωνίας.

Από τη μεριά της η αντιπολίτευση παραδέχθηκε πως εάν αναλάβει να κυβερνήσει, θα αναγκαστεί να στεγάσει τους πρόσφυγες με παρόμοιο τρόπο, καθώς θα της «κληροδοτηθεί μία κατάσταση χάους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT