Ουκρανία: Η απογοήτευση κερδίζει έδαφος στη Δύση

Ουκρανία: Η απογοήτευση κερδίζει έδαφος στη Δύση

Για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της ουκρανικής αντεπίθεσης

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμαχικών τους κρατών εμφανίζονται «απογοητευμένοι» με τα πενιχρά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα των εξοπλισμένων και εκπαιδευμένων από τους δυτικούς ουκρανικών στρατευμάτων. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του CNN, που επικαλείται τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους, οι οποίοι θεωρούν απίθανο να αλλάξει αυτή η ανησυχητική, για τη Δύση, εικόνα στο εγγύς μέλλον.

«Οι ενημερώσεις που ακούμε προκαλούν απογοήτευση και μας θέτουν ενώπιον σοβαρών προκλήσεων. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή του πολέμου», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής του Ιλινόι Μάικ Κουίγκλι, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, όπου είχε ενημερωτικές συναντήσεις με Αμερικανούς διοικητές που είχαν εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες.

Τους προηγούμενους μήνες, εννέα ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού, που αριθμούσαν συνολικά περίπου 36.000 στρατιώτες, εκπαιδεύτηκαν στη Δύση πάνω στις τεχνικές της συνδυασμένης επίθεσης διαφορετικών όπλων. Η εκπαίδευση είχε διάρκεια τεσσάρων έως έξι εβδομάδων και οι Δυτικοί ήλπιζαν πως θα επέτρεπε στους εκπαιδευόμενους να αποσπάσουν στα νότια και ανατολικά μέτωπα του πολέμου εξίσου θεαματικά αποτελέσματα με εκείνα που κατήγαγε ο ουκρανικός στρατός το περασμένο φθινόπωρο, όταν απελευθέρωσε μεγάλες εκτάσεις ύστερα από κεραυνοβόλες επιθέσεις στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα.

Ωστόσο, οι δύο πρώτοι μήνες της ουκρανικής αντεπίθεσης κάθε άλλο παρά δικαίωσαν αυτές τις προσδοκίες. Οι Ουκρανοί υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες χωρίς να καταφέρουν να σπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές με τα εκτεταμένα ναρκοπέδια και τις επάλληλες σειρές χαρακωμάτων. «Οι Ρώσοι είχαν φτιάξει σειρά από αμυντικές γραμμές και οι Ουκρανοί δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν ούτε την πρώτη», τόνισε στο CNN ανώτερος δυτικός διπλωμάτης.

Φονικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε περιοχή του Ντονέτσκ και ανησυχία στη Μόσχα για τους βανδαλισμούς εναντίον κέντρων στρατολογίας.

Το Κίεβο προσπαθεί να αποδραματοποιήσει τις δυσκολίες που συναντά, τονίζοντας ότι η απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών «θα είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας», ενώ ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, επιμένει ότι οι άνδρες του «διατηρούν την πρωτοβουλία» και δημιουργούν σταδιακά τις προϋποθέσεις για το αποφασιστικό ρήγμα στις γραμμές του εχθρού. Παρόμοιες αξιολογήσεις, όμως, αντιμετωπίζονται με αυξανόμενη δυσπιστία στη Δύση.

«Θα συνεχίσουν να προσπαθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες μήπως και υπάρξει ευκαιρία για κάποια ουσιαστική πρόοδο. Αλλά η πιθανότητα για πραγματική αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων σε αυτή τη σύγκρουση είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά μικρή», εκμυστηρεύεται άλλος κορυφαίος δυτικός διπλωμάτης. Ο Μάικ Κουίγκλι θεωρεί ότι ο παράγοντας χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας, καθώς ενισχύονται οι φωνές στο δυτικό στρατόπεδο που πιέζουν τους Ουκρανούς να σπεύσουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να εξετάσουν το ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων. «Ο Πούτιν περίμενε κάτι τέτοιο. Εχει την πολυτέλεια να θυσιάσει ζωές για να αγοράσει χρόνο», υπογραμμίζει ο Αμερικανός βουλευτής.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 81 τραυματίστηκαν από δύο αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων που έπληξαν ξενοδοχείο και πολυκατοικίες στην πόλη Ποκρόφσκ της επαρχίας Ντονέτσκ. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι με τη δεύτερη επίθεση έπληξε σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει για να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι η επίθεση είχε στόχο κέντρο διοίκησης του ουκρανικού στρατού.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι συντονίζει μαζική τηλεφωνική εκστρατεία εκβιασμού ηλικιωμένων Ρώσων, που τους οδηγεί στο να πυρπολούν υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κέντρων στρατολογίας. Τα περιστατικά αυτού του τύπου έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ανησυχία στις ρωσικές αρχές και ερωτήματα για τον βαθμό υποστήριξης του πολέμου στις γραμμές του ρωσικού πληθυσμού.

Κυρώσεων συνέχεια

Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από τη Βρετανία, με στόχο επιχειρήσεις και άτομα που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί εναντίον της από τη Δύση και να προμηθευτεί όπλα, πυρομαχικά και άλλα υλικά για τις ανάγκες του πολέμου. Στη «μαύρη» λίστα του Λονδίνου ξεχωρίζει η ιρανική εταιρεία Paravar Pars, η οποία κατασκευάζει τα drones Shahed-171. Πρόκειται για φθηνά drones-καμικάζι, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τον ρωσικό στρατό στον βομβαρδισμό ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πολιτικών υποδομών. Παράλληλα, κυρώσεις επιβάλλονται σε δύο τουρκικές εταιρείες που εξάγουν ηλεκτρονικές συσκευές. Συνολικά, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε 25 κυρώσεις εναντίον επιχειρήσεων και ιδιωτών σε Ιράν, Τουρκία, Λευκορωσία, Σλοβακία, Ελβετία και Εμιράτα. Στους ιδιώτες που στοχοποιούνται περιλαμβάνεται ο Ελβετός Ανσελμ Οσκαρ Σμούτσκι, επικεφαλής του γραφείου Μόσχας μιας ελβετικής εταιρείας διαχείρισης κρυπτονομισμάτων, ο οποίος κατηγορείται πως βοηθά τους Ρώσους να παρακάμψουν τα μέτρα των δυτικών. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ακυρώνει τις συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας που είχε υπογράψει η Μόσχα με «μη φιλικές» κυβερνήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT