Δίωξη Μακρόν κατά ακροδεξιάς οργάνωσης

Δίωξη Μακρόν κατά ακροδεξιάς οργάνωσης

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να διαψεύσει τις επικρίσεις για επίδειξη επιείκειας απέναντι στην αστυνομική βία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επίθεση κατά της γαλλικής Ακροδεξιάς εξαπέλυσε η κυβέρνηση Μακρόν, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να διαλύσει την καθολική οργάνωση Civitas, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. «Ζήτησα από τις υπηρεσίες του υπουργείου να συντάξουν μηνυτήρια αναφορά κατά της οργάνωσης με στόχο την απαγόρευσή της», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Γάλλος υπουργός, για να προσθέσει ότι αφορμή της απόφασης στάθηκαν οι πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του στελέχους της, Πιερ Ιλάρ.

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη χώρα μας. Καταδικάζω έντονα τις αποτρόπαιες αυτές δηλώσεις, που έχουν προωθηθεί ήδη στην εισαγγελία», έγραψε ο Νταρμανέν. Στις 30 Ιουλίου, ο αρθρογράφος και συνωμοσιολόγος Πιερ Ιλάρ τόνισε κατά τη διάρκεια του θερινού πανεπιστημίου της ακραίας καθολικής οργάνωσης: «Η παροχή γαλλικής υπηκοότητας στους Εβραίους από τη Γαλλική Επανάσταση, το 1791, άνοιξε τον δρόμο στη μετανάστευση. Ασφαλώς, αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τους νόμους του ρωμαιοκαθολικισμού και να αναδείξουμε τον παραδοσιακό καθολικισμό στην επίσημη θρησκεία του γαλλικού κράτους, ίσως θα έπρεπε να επιστρέψουμε στην προ του 1789 κατάσταση», είπε ο Ιλάρ.

Μιλώντας χθες στην εφημερίδα Le Monde, ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι «η μήνυση προωθείται» υπό την αρμοδιότητα της διεύθυνσης δικαστικών υποθέσεων και δημόσιων ελευθεριών του υπουργείου. «Η οργάνωση θα λάβει συστημένη επιστολή εντός των προσεχών εβδομάδων, στην οποία θα αναγράφονται οι κατηγορίες, οι οποίες θα αιτιολογούν τη διάλυση της Civitas. Εχουμε στα χέρια μας πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για τις θέσεις της οργάνωσης και την αντίθεσή τους στις αρχές της δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός.

Εύσημα από Μελανσόν

Σπάνιο έπαινο απηύθυνε στον Ζεράλντ Νταρμανέν ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, γράφοντας στο Twitter: «Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στις εκκλήσεις του κόμματός μας και της οργάνωσης κατά του ρατσισμού LICRA. Ο αντισημιτισμός πρέπει να τιμωρηθεί».

Η Civitas υποστήριξε τον Ερίκ Ζεμούρ στις προεδρικές εκλογές του 2022 και έχει διοργανώσει πολλές αμφιλεγόμενες εκδηλώσεις.

Το ινστιτούτο Civitas, όπως ονομάζεται η οργάνωση που πρόσκειται στην καθολική Ακροδεξιά, είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ερίκ Ζεμούρ στις προεδρικές εκλογές του 2022 και έχει διοργανώσει πολλές αμφιλεγόμενες εκδηλώσεις τους τελευταίους μήνες. Πολλές δεκάδες μέλη της είχαν διαδηλώσει στις 13 Μαΐου εμποδίζοντας την πραγματοποίηση συναυλίας σε καθολική εκκλησία του Καρνάκ στη Βρετάνη, θεωρώντας ότι η εκδήλωση ήταν βλάσφημη. Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της οργάνωσης, Αλέν Εσκαντά, είχε καλέσει τους οπαδούς του να διαδηλώσουν στη Βρετάνη κατά της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Αυστηρή αντιμετώπιση μοιάζει να επιφυλάσσουν η γαλλική Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση Μακρόν για όσους αστυνομικούς βρεθούν ένοχοι για χρήση υπερβολικής βίας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις πρόσφατες επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για επιείκεια απέναντι σε αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν για βίαιες πράξεις. Πέντε αστυνομικοί της ειδικής μονάδας RAID τέθηκαν χθες υπό κράτηση για τον θάνατο 27χρονου υπαλλήλου ντελίβερι, στο περιθώριο των ταραχών στη Μασσαλία τη νύχτα της 1ης Ιουλίου.

Η εισαγγελία υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με λαστιχένια σφαίρα σχεδόν εξ επαφής τον 27χρονο, ο οποίος βιντεοσκοπούσε τη βίαιη σύλληψη διαδηλωτή από τους άνδρες του RAID. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μόλις οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τον 27χρονο να κινηματογραφεί, τον πυροβόλησαν στο στήθος προκαλώντας του καρδιακή ανακοπή λίγη ώρα αργότερα κι ενώ οδηγούσε το σκούτερ του.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για ανθρωποκτονία. «Η οικογένεια του 27χρονου Μοχάμεντ ελπίζει πως η Δικαιοσύνη θα καταφέρει να ταυτοποιήσει τους δράστες, προκειμένου να τιμωρηθούν. Ο Μοχάμεντ δεν συμμετείχε στις ταραχές και τίποτα δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον θάνατό του ως αποτέλεσμα αστυνομικών ενεργειών», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Αρί Αλιμί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT