Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Χαβάη: «Κάτοικοι πέφτουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν»

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Χαβάη: «Κάτοικοι πέφτουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν»

Εικόνες καταστροφής καταφτάνουν από το νησί Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο της Χαβάης, όπου οι ισχυρές πυρκαγιές συνεχίζουν να εξαπλώνονται, υποχρεώνοντας τις αρχές να προχωρήσουν σε μαζικές εκκενώσεις

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ανεξέλεγκτες φωτιές στη Χαβάη.

Εικόνες καταστροφής καταφτάνουν από το νησί Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο του συμπλέγματος, όπου οι ισχυρές πυρκαγιές συνεχίζουν να εξαπλώνονται, υποχρεώνοντας τις αρχές να προχωρήσουν σε μαζικές εκκενώσεις.

Σπίτια και καταστήματα έγιναν στάχτη, ενώ τουρίστες και κάτοικοι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Σύμφωνα με το Associated Press, τα νοσοκομεία στο Μάουι έχουν δεχθεί υπέρμετρη πίεση προκειμένου να περιθάλψουν ανθρώπους με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο νησί Οάχου, για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας Χονολουλού.

Την Τρίτη, ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να βουτήξουν στον ωκεανό προκειμένου να αποφύγουν τις φλόγες, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το CNN. Οι φωτιές ενισχύθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και το ξηρό κλίμα.

«Οι άνθρωποι πηδάνε στο νερό για να αποφύγουν τη φωτιά», δήλωσε στο Hawaii News Now ο υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού και γενικός υπασπιστής της πολιτείας, Κέννεθ Χάρα.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τη φωτιά να καίει στην περιοχή, ενώ τεράστια νέφη μαύρου καπνού υψώνονται στον αέρα.

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Χαβάη: «Κάτοικοι πέφτουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν»-1
Πηγή: Reuters

Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει εσπευσμένα στην πολιτεία.

«Τόσο το Μάουι όσο και το Μεγάλο Νησί βρέθηκαν αντιμέτωπα με σημαντικές πυρκαγιές. Μεγάλο μέρος της πόλης Λαχαΐνα στο Μάουι έχει καταστραφεί και εκατοντάδες τοπικές οικογένειες έχουν εκτοπιστεί», ανέφερε ο Γκριν.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Μεταφορών της Χαβάης, το αεροδρόμιο Καχουλούι στο Μάουι παρέχει καταφύγιο σε περίπου 1.800 ταξιδιώτες, οι οποίοι αδυνατούν να εγκαταλείψουν το νησί λόγω των πτήσεων που ακυρώνονται.

Με πληροφορίες από CNN, BBC, Hawaii News Now

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT