Νορβηγία: Κατέρρευσε τμήμα φράγματος – Χάος από την καταιγίδα Χανς

Νορβηγία: Κατέρρευσε τμήμα φράγματος – Χάος από την καταιγίδα Χανς

Τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Νορβηγίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό καθώς η χώρα αντιμετωπίζει εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τμήμα φράγματος κατέρρευσε στη Νορβηγία, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πλημμύρες, κατολισθήσεις και την υπερχείλιση ποταμών, εξαιτίας μιας καταστροφικής κακοκαιρίας «Χανς».

Η νορβηγική αστυνομία εξέταζε το ενδεχόμενο να ανατινάξει το φράγμα, όταν το νερό από τον ποταμό Γκλάμα, τον μακρύτερο ποταμό της χώρας, άρχισε να ξεχειλίζει από τα πλάγια του υδροηλεκτρικού σταθμού Braskereidfoss. 

Μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών έχασε τη ζωή της την Τετάρτη, όταν έπεσε σε ρέμα. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. 

Νορβηγία: Κατέρρευσε τμήμα φράγματος – Χάος από την καταιγίδα Χανς-1
Reuters

«Ζούμε μια κρίση εθνικών διαστάσεων», δήλωσε ο Αούντ Χόβε, επικεφαλής της επαρχίας Ινλάνταν, στο νότιο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας, από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, προβλήματα παρουσιάστηκαν σε 115 δρόμους.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια από το σύνολο της κοινωνίας. Σήμερα είναι που θα τα καταφέρουμε ή θα αποτύχουμε», είπε.

«Δεν έχουμε δει ποτέ τόσο υψηλά επίπεδα υδάτων σε πολλά ποτάμια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η υπερχείλιση μεγάλων ποταμών θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Έρικ Χόλμκβιστ, στέλεχος της Υπηρεσίας Ενέργειας και Υδάτων στην εφημερίδα VG.

Νορβηγία: Κατέρρευσε τμήμα φράγματος – Χάος από την καταιγίδα Χανς-2
Reuters

Επτά ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων, ανέφερε η κυβέρνηση.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και η γειτονική Σουηδία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT