Πυρκαγιές στη Χαβάη: Πληροφορίες για πάνω από 1.000 αγνοούμενους

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Πληροφορίες για πάνω από 1.000 αγνοούμενους

Χιλιάδες έχουν εκκενωθεί και πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεκάδες ανέρχονται οι νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη, ενώ χιλιάδες έχουν εκκενωθεί και πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι αρχές της νησιωτικής πολιτείας εκτιμούν ότι 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γραμμές επικοινωνίας έχουν διακοπεί.

«Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές και έχω την εντύπωση ότι δε λαμβάνουμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Κεκόα Λάνσφορντ, κάτοικος της Λαχάινα. «Βλέπουμε ακόμα πτώματα να επιπλέον στο νερό και πάνω στους κυματοθραύστες», πρόσθεσε.

Περίπου 100 άνθρωποι έπεσαν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, εξήγησε στο CNN η Ειζα Κίρκσεϊ, αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες έχουν απομακρυνθεί, ενώ 11.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα στη δυτική πλευρά του Μάουι, όπου ζουν περίπου 166.000 άνθρωποι.

Οι τοπικές αρχές της κομητείας του Μάουι έκαναν λόγο για 55 νεκρούς στις 21.00 την Πέμπτη (τοπική ώρα, 10.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή), προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες συνεχίζουν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στη Λαχάινα.

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Πληροφορίες για πάνω από 1.000 αγνοούμενους-1
Πηγή: Associated Press

«Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη εκεί κάτω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράντον Γουίλσον, τουρίστας που είχε πάει στο νησί για να γιορτάσει την 25η επέτειο γάμου με τη σύζυγό του, περιμένοντας στην ουρά αναμονής για να φύγει από το Μάουι. «Είναι πραγματικά σαν να ήρθε κάποιος και να βομβάρδισε ολόκληρη την πόλη, τα πάντα έχουν καταστραφεί εντελώς, έχουν απανθρακωθεί τελείως», δήλωσε δακρυσμένος.

Οπως αναφέρει ο κυβερνήτης Τζος Γκριν, οι φωτιές, ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους, κατέστρεψαν το 80% της ιστορικής πόλης Λαχάινα. «Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας της Χαβάης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για το έργο της αποκατάστασης θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

«Το 1960, είχαμε 61 θανάτους όταν ένα τεράστιο κύμα σάρωσε το Μεγάλο Νησί», εξήγησε αναφερόμενος σε μια καταστροφή έναν χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε η 50η αμερικανική πολιτεία.

Σημειώνεται ότι πυρκαγιές πλήττουν και το γειτονικό Big Island, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι αυτές είναι πλέον υπό έλεγχο.

Με πληροφορίες από BBC, Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT