Βρετανία: Πάνω από 100.000 μετανάστες έχουν περάσει με βάρκες τη Μάγχη μετά το 2018

Βρετανία: Πάνω από 100.000 μετανάστες έχουν περάσει με βάρκες τη Μάγχη μετά το 2018

Παρά τη σκληρή στάση της βρετανικής κυβέρνησης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2018 και έπειτα, περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν περάσει τη Μάγχη, χρησιμοποιώντας μικρά σκάφη, παρά τη σκληρή στάση της βρετανικής κυβέρνησης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Χθες, Πέμπτη, 755 μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τις βρετανικές ακτές, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ από την αρχή του έτους, τόνισε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, συνολικά 100.715 μετανάστες έκαναν το διάπλου μετά το 2018. Τα αυστηρά μέτρα στο λιμάνι του Καλαί και στον τερματικό σταθμό Eurotunnel, κατέστησαν δυσκολότερη την παράνομη μεταφορά μεταναστών με φορτηγά, κάνοντας τους διακινητές να επιλέγουν τη θαλάσσια οδό.

Ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί να «σταματήσει τις βάρκες» καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα των Εργατικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2024.

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα στενά στον κόσμο, η Μάγχη γίνεται συχνά σκηνή θανατηφόρων ναυαγίων μικρών σκαφών στα οποία στοιβάζονται μετανάστες. Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Νοέμβριο του 2021. Χθες, Πέμπτη, 17 μετανάστες διασώθηκαν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Παρά τις υποσχέσεις του Brexit για «ανάκτηση του ελέγχου» των συνόρων, ο αριθμός των μεταναστών που κατάφεραν να φτάσουν στο βρετανικό έδαφος με μικρές βάρκες έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 (45.000 άτομα).

Από την αρχή του έτους ο αριθμός είναι 15.826.

Αυτήν την εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι συγκρότησε μια ομάδα για να αντιμετωπίσει «δικηγόρους που βοηθούν τους μετανάστες να εκμεταλλευτούν το μεταναστευτικό σύστημα» στη Βρετανία. Ενίσχυσε, επίσης, την οικονομική του υποστήριξη στη Γαλλία με στόχο την παρακολούθηση των ακτών.

Παράλληλα, το βρετανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Ιούλιο έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την μετανάστευση που στερεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου στην Βρετανία από μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα. Αυτός ο νόμος προβλέπει την απέλαση των αιτούντων άσυλο στη χώρα τους ή σε τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα, ένα σχέδιο που προς το παρόν μπλοκάρεται από τα δικαστήρια.

Σήμερα, οι βρετανικές Αρχές απομάκρυναν μετανάστες από μια φορτηγίδα σε αποβάθρα στη νοτιοδυτική Αγγλία μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Legionella στην παροχή νερού. Το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο των Λεγεωνάριων, μια πνευμονική λοίμωξη που η εθνική υπηρεσία υγείας περιγράφει ως ασυνήθιστη αλλά «πολύ σοβαρή».

Από τη Δευτέρα, μετανάστες είχαν αρχίσει να μεταφέρονται στην τριώροφη φορτηγίδα Bibby Stockholm, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 500 άτομα σε περισσότερα από 200 υπνοδωμάτια, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη μείωση του κόστους στήριξης των αιτούντων άσυλο. Το πρόγραμμα αυτό επικρίνεται από πολυάριθμες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κανένας από τους μετανάστες στην τριώροφη φορτηγίδα δεν παρουσίασε συμπτώματα της νόσου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι η «υγεία» των μεταναστών αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητες». Σύμφωνα με τις Αρχές, δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος» για τον τοπικό πληθυσμό, καθώς το βακτήριο εντοπίστηκε στη φορτηγίδα και όχι στο δίκτυο ύδρευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT