Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμφίρροπες οι μάχες στα μέτωπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμφίρροπες οι μάχες στα μέτωπα

Μικρά κέρδη των Ουκρανών στον νότο και των Ρώσων στα ανατολικά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στα ενεργά μέτωπα του ουκρανικού πολέμου, καθώς το Κίεβο επείγεται για κάποια χειροπιαστά οφέλη της αντεπίθεσης, που ξεκίνησε πριν από δυόμισι μήνες, ενώ οι Ρώσοι προσπαθούν να προκαλέσουν αντιπερισπασμούς και να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν στην προηγούμενη ουκρανική αντεπίθεση του περασμένου φθινοπώρου.

Ο υποστράτηγος Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στο νότιο μέτωπο, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του «σημείωσαν πρόοδο» στην περιοχή της Ζαπορίζια. Η βρετανική εφημερίδα Guardian έκανε λόγο για «οριακά οφέλη» των Ουκρανών, οι οποίοι, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέλαβαν το χωριό Ρομπότινε, ύστερα από πολυήμερη μάχη.

Τα δύο στρατόπεδα

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, ανέφερε ότι τα στρατεύματα της χώρας της κατέλαβαν στρατηγικά υψώματα γύρω από το Μπαχμούτ, στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, κάνοντας ένα βήμα στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν τον εχθρό. Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Μπαχμούτ ύστερα από πολύμηνες, εξαιρετικά φονικές, μάχες τον περασμένο Μάιο και η ανακατάληψη της πόλης συγκαταλέγεται στους άμεσους στόχους της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Ρώσοι φαίνεται να πραγματοποιούν, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, μικρά κέρδη στο ανατολικό και βορειοανατολικό μέτωπο, κατά κύριο λόγο γύρω από τις πόλεις Λιμάν, της επαρχίας Ντονέτσκ και Κουπιάνσκ, της γειτονικής επαρχίας του Χάρκοβο. Οι δύο πόλεις είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους στις πρώτες μέρες της εισβολής, αλλά ανακτήθηκαν από τους Ουκρανούς το περασμένο φθινόπωρο. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «βελτίωσαν τις θέσεις τους» στις εν λόγω κατευθύνσεις, ενώ η Χάνα Μαλιάρ περιέγραψε ως «εφιαλτική» την κατάσταση στις δύο πόλεις.

Ο Μπάιντεν ζητάει από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πυραύλους Κρουζ.

Βομβαρδισμοί

Παράλληλα με τις χερσαίες επιχειρήσεις, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αεροπορικές επιθέσεις και των δύο πλευρών για την εξασθένηση των υποδομών και των κέντρων διοίκησης του εχθρού. Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν αντιαεροπορικό συναγερμό σε όλη τη χώρα, καθώς οι Ρώσοι βομβάρδισαν χθες κατά τις πρωινές ώρες σειρά αστικών κέντρων. Ισχυρές εκρήξεις αναφέρθηκαν στο Κίεβο, ενώ στη δυτική πόλη Ιβανοφρανκίβσκ, προς τα πολωνικά σύνορα, χτυπήθηκε στρατιωτικό αεροδρόμιο. Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η ρωσική αεράμυνα εξουδετέρωσε drone προτού πετύχει τον στόχο του στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου το αεροδρόμιο Βνούκοβο έκλεισε για δύο ώρες λόγω του φόβου επιθέσεων. Σε άλλη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δυνάμεις του έπληξαν εγκατάσταση στη Ζαπορίζια όπου βρίσκονταν «ξένοι μισθοφόροι».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 21 δισ. δολαρίων (13 για αμυντική βοήθεια και 8 για ανθρωπιστική). Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής τέσσερα πακέτα οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συνολικού ύψους 113 δισ. δολαρίων, με διακομματική στήριξη. Αυτή τη φορά, όμως, οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι, ενώ η υποστήριξη της Ουκρανίας έχει αρχίσει να εξασθενεί στην κοινή γνώμη.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στο Κίεβο πυραύλους Κρουζ, βεληνεκούς άνω των 500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel. Παρόμοιου τύπου πυραύλους, που πετάνε σε χαμηλό ύψος, κάτι που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους από τα εχθρικά ραντάρ, έχουν ήδη παραδώσει στους Ουκρανούς Γαλλία και Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT