Κινέζος συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της CIA

Κινέζος συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της CIA

Ο «Ζενγκ» φέρεται να ήταν υπάλληλος κινεζικής στρατιωτικής βιομηχανίας που στάλθηκε στην Ιταλία για εκπαίδευση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ασφαλείας της Κίνας, η χώρα συνέλαβε έναν πολίτη της, ο οποίος φέρεται να ήταν κατάσκοπος της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA). Η ανακοίνωση έδωσε κάποιες ελάχιστες λεπτομέρειες για το περιστατικό, υπογραμμίζοντας τον διαρκή κίνδυνο που διατρέχει η χώρα από τη στρατολόγηση Κινέζων πολιτών από χώρες του εξωτερικού.

Ο Κινέζος υπήκοος με το όνομα Ζενγκ, ο οποίος είχε εργαστεί για έναν κινεζικό στρατιωτικό βιομηχανικό όμιλο και για τον οποίο δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες, στρατολογήθηκε από έναν πράκτορα της CIA που ζει στην Ιταλία, ανέφερε το υπουργείο στη δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι του κινεζικού κοινωνικού δικτύου WeChat. Ο Ζενγκ στάλθηκε στην Ιταλία από τον εν λόγω στρατιωτικό βιομηχανικό όμιλο για περαιτέρω εκπαίδευση και εκεί γνωρίστηκε με έναν πράκτορα της CIA. Μέσα από δείπνα, εκδρομές και επισκέψεις στην όπερα, οι δυο τους ανέπτυξαν μια «στενή» σχέση, με τον Ζενγκ να αποκτά μια «ψυχολογική εξάρτηση» από τον πράκτορα, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ευαίσθητες πληροφορίες

Αφού κατάφερε να «διαφθείρει» τον Ζενγκ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο πράκτορας της CIA του ζήτησε ευαίσθητες πληροφορίες για τον κινεζικό στρατό, σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση. Η ανακοίνωση είναι πολύ φειδωλή σε λεπτομέρειες. Δεν διευκρινίζει το φύλο του «Ζενγκ», αλλά αναφέρει ότι το άτομο γεννήθηκε το 1971 και ότι ο φερόμενος ως πράκτορας της CIA ονομάζεται «Σεθ».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε δημοσιογράφους. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν μπει σε σκοτεινά μονοπάτια τα τελευταία χρόνια για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας. Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει το Πεκίνο για κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις, κατηγορία που η Κίνα έχει απορρίψει. Η Κίνα έχει επίσης δηλώσει ότι απειλείται από κατασκόπους.

Νέος νόμος

Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, η Κίνα κάλεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τους πολίτες της να συμμετάσχουν ενεργά σε εργασίες καταπολέμησης της κατασκοπείας, μετά την επέκταση του νόμου της κατά της κατασκοπείας εκ μέρους της κυβέρνησης τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ζενγκ διαπιστώθηκε ότι είχε υπογράψει συμφωνία κατασκοπείας με τις ΗΠΑ και είχε λάβει εκπαίδευση πριν επιστρέψει στην Κίνα, ανέφερε το υπουργείο.

Ο φερόμενος ως πράκτορας του είχε υποσχεθεί ένα «τεράστιο χρηματικό ποσό» και νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του σε αντάλλαγμα για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Αφού επέστρεψε στην Κίνα, ο Ζενγκ είχε παράσχει σε πολλές περιπτώσεις «βασικές» πληροφορίες και είχε τσεπώσει χρήματα για τις προσπάθειές του. «Αναγκαστικά μέτρα» –που συνήθως σημαίνουν κράτηση– έχουν ληφθεί κατά του Ζενγκ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT