Η Κίνα επικρίνει την επίσκεψη του «ταραχοποιού» αντιπρόεδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Η Κίνα επικρίνει την επίσκεψη του «ταραχοποιού» αντιπρόεδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Η Κίνα είναι πιθανό να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα κοντά στην Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας τις στάσεις του Λάι στις ΗΠΑ ως πρόσχημα, εκτιμούν Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα καταδίκασε την Κυριακή μια σύντομη επίσκεψη στις ΗΠΑ του αντιπροέδρου της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι, xaρακτηρίζοντας τον «αυτονομιστή που δημιουργεί προβλήματα κατά καιρούς». Το Πεκίνο προειδοποίησε εκ νέου ότι θα λάβει ισχυρά μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία του, επιπλήττοντας την Ταϊπέι.

Ο Λάι, ο επικρατέστερος υποψήφιος για να εκλεγεί πρόεδρος της Ταϊβάν στις εκλογές του Ιανουαρίου, έφτασε στη Νέα Υόρκη αργά το Σάββατο για αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως «ενδιάμεσος σταθμός» στο ταξίδι του προς την Παραγουάη.

Η Κίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική της επικράτεια, έχει επανειλημμένα καταγγείλει το ταξίδι του Λάι, το οποίο περιλαμβάνει άλλη μια ενδιάμεση στάση στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη κατά την επιστροφή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δήλωση που εξέδωσε λίγο μετά την προσγείωση του Λάι στη Νέα Υόρκη είπε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή επίσκεψης «αυτονομιστών της Ταϊβάν» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα αντιπαθεί ιδιαίτερα τον Λάι, ο οποίος προηγουμένως είχε περιγράψει τον εαυτό του ως «πρακτικό εργάτη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», αν και έχει επανειλημμένα δηλώσει στην εκστρατεία ότι δεν επιδιώκει να αλλάξει το status quo και ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Η Κίνα είναι πιθανό να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα κοντά στην Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας τις στάσεις του Λάι στις ΗΠΑ ως πρόσχημα για να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους και να τους κάνει «να φοβούνται τον πόλεμο», λένε οι Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT