Τράβις Κινγκ: Η Β. Κορέα παραδέχθηκε ότι «φιλοξενεί» τον Αμερικανό στρατιώτη

Τράβις Κινγκ: Η Β. Κορέα παραδέχθηκε ότι «φιλοξενεί» τον Αμερικανό στρατιώτη

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση του στρατιώτη Κινγκ, που «αυτομόλησε» εξαιτίας ρατσισμού, με τη βοήθεια του ΟΗΕ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι ο 23χρονος Αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ πέρασε στο έδαφός της τον περασμένο μήνα, αποδίδοντας την κίνησή του σε «απάνθρωπη κακομεταχείριση και φυλετικές διακρίσεις» στον αμερικανικό στρατό.

Ο νεαρός στρατιώτης πέρασε τα σύνορα από τη Νότια Κορέα στις 18 Ιουλίου, ενώ συμμετείχε σε ξενάγηση στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Ο στρατιώτης Κινγκ παραδέχτηκε ότι πέρασε παράνομα στη χώρα, αναζητώντας καταφύγιο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς. Πρόκειται για τα πρώτα δημόσια σχόλια της Πιονγκγιάνγκ σχετικά με την υπόθεση.

Οι ανησυχίες για την υγεία και τις συνθήκες κράτησης του Αμερικανού στρατιώτη αυξάνονται, καθώς κανείς από την οικογένεια και τους οικείους του δεν τον έχει δει ούτε τον έχει ακούσει μετά τη διέλευση των συνόρων.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση του στρατιώτη Κινγκ με τη βοήθεια της Διοίκησης του ΟΗΕ, η οποία διαχειρίζεται τη συνοριακή περιοχή και έχει απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με τον βορειοκορεατικό στρατό.

Απαντώντας στην αναφορά της Βόρειας Κορέας την Τετάρτη, αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι προτεραιότητά των ΗΠΑ είναι να επιστρέψει ο στρατιώτης Κινγκ στην πατρίδα του με ασφάλεια «με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων διαύλων».

Η Βόρεια Κορέα δεν έδωσε πληροφορίες για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον στρατιώτη Κινγκ, αλλά τόνισε πως ο στρατιώτης παραδέχθηκε ότι είχε εισέλθει «παράνομα» στη χώρα.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν βιάζεται

Τράβις Κινγκ: Η Β. Κορέα παραδέχθηκε ότι «φιλοξενεί» τον Αμερικανό στρατιώτη-1

Το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα στην ανακοίνωσή της δίνει έμφαση στην παράνομη είσοδο του στρατιώτη Κινγκ υποδηλώνει ότι δεν σκέφτεται να του επιτρέψει να παραμείνει εκεί, ακόμη και αν το επιθυμεί, σχολίασε ο Κρίστοφερ Γκριν, ανώτερος σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης International Crisis Group.

«Δεν αποτελεί έκπληξη. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το γεγονός θα έχανε κάθε πολιτική αξία για τους Βορειοκορεάτες», δήλωσε ο Κρ. Γκριν, προσθέτοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ, προς το παρόν, δεν βιάζεται να διαπραγματευτεί την επιστροφή του Τράβις Κινγκ στις ΗΠΑ.

«Έχουν εναποθέσει σε μεγάλο βαθμό την τύχη τους στις σχέσεις με το Πεκίνο και τη Μόσχα, όπως δείχνουν οι επισκέψεις αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου και από τις δύο χώρες στην Πιονγκγιάνγκ τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η Βόρεια Κορέα βιάζεται ή πρέπει να βιαστεί να αντιμετωπίσει το χάος με τον Τράβις Κινγκ», δήλωσε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση στο KCNA είναι ασαφής ως προς το αν ο νεαρός στρατιώτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δίωξη ή θα τιμωρηθεί για την είσοδο του στη χώρα, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στην τοποθεσία όπου κρατείται ούτε στην κατάσταση της υγείας του.

«Απογοητευμένος από τις ανισότητες»

Τράβις Κινγκ: Η Β. Κορέα παραδέχθηκε ότι «φιλοξενεί» τον Αμερικανό στρατιώτη-2

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Τράβις Κινγκ ομολόγησε ότι είχε αποφασίσει να εισέλθει στη ΛΔΚ [Βόρεια Κορέα], καθώς έτρεφε άσχημα αισθήματα εξαιτίας της απάνθρωπης κακομεταχείρισης και των φυλετικών διακρίσεων εντός του αμερικανικού στρατού», αναφέρει το KCNA.

«Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να αναζητήσει καταφύγιο στη ΛΔΚ ή σε τρίτη χώρα, λέγοντας ότι είχε απογοητευτεί από τις ανισότητες στην αμερικανική κοινωνία», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Ο στρατιώτης Κινγκ υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό από τον Ιανουάριο του 2021. Πριν περάσει τα σύνορα, παρέμεινε για δύο μήνες κρατούμενος σε φυλακή της Νότιας Κορέας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για επίθεση, ενώ αφέθηκε ελεύθερος στις 10 Ιουλίου.

Υποτίθεται ότι θα επέστρεφε αεροπορικώς στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την πειθαρχική διαδικασία, αλλά κατάφερε να διαφύγει από το αεροδρόμιο και να συμμετάσχει σε περιήγηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η οποία χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα.

Η εν λόγω ζώνη, από τις πιο βαριά οχυρωμένες περιοχές στον κόσμο, είναι γεμάτη με νάρκες, περιβάλλεται από ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και παρακολουθείται με κάμερες.

Μέλη της οικογένειάς του είχαν δηλώσει, μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πως τους είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε βρεθεί αντιμέτωπος με ρατσιστικές συμπεριφορές στον στρατό.

Ανέφεραν επίσης ότι η ψυχική του υγεία είχε επιδεινωθεί μετά την κράτησή του σε φυλακή της Νότιας Κορέας.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά από το 2017.

Πριν από τα σχόλια για τον Τράβις Κινγκ, τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης είχαν εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του ΟΗΕ, της οποίας θα ηγηθούν οι ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ δεν αρκούνται στην προώθηση των φυλετικών διακρίσεων και των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα όπλα, αλλά έχουν επιβάλει ανήθικα πρότυπαγια τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT