Ισπανία: Στον Κάρλος Πουτζντεμόν η τύχη του σχηματισμού κυβέρνησης

Ισπανία: Στον Κάρλος Πουτζντεμόν η τύχη του σχηματισμού κυβέρνησης

Κρίσιμο τεστ η σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την εκλογή του προεδρείου. Τα ανταλλάγματα που ζητά απο τον Σάντσεθ το κόμμα Junts του Πουτζντεμόν για να τον στηρίξει

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισπανοί νομοθέτες αναμένεται να αποφασίσουν σύντομα αν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον συνασπισμό υπό την ηγεσία του σημερινού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ – ή αν οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιστρέψουν στις κάλπες για νέες εκλογές. 

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε χθες ότι προτίθεται να ζητήσει την υποστήριξη της ισπανικής βουλής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έπειτα από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου κατά τις οποίες το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους χωρίς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

To PSOE του Σάντσεθ, που μαζί με το Sumar διαθέτουν 152 έδρες, θα χρειαστεί τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya-ERC) και του Junts, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή που αποτελείται από 350 έδρες.

Τo Junts υπό τον αυτοεξόριστο πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, απαιτεί από τους σοσιαλιστές να κάνουν φαινομενικά αδύνατες παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του κόμματός του. Το Junts επιμένει στα αιτήματά του να δοθεί άδεια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και αμνηστία για όλους τους αυτονομιστές που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε σχέση με την αποτυχημένη προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της περιφέρειας το 2017. Αυτή περιλαμβάνει τον Πουτζντεμόν, του οποίου την έκδοση από το Βέλγιο επιδιώκουν οι ισπανικές Αρχές.

Σήμερα, η Ισπανία θα πάρει μια πρόγευση του τι μέλλει γενέσθαι, αφού το κοινοβούλιο θα συνέλθει εκ νέου και οι νομοθέτες θα αρχίσουν να εκλέγουν τον πρόεδρο και τους οκτώ βουλευτές και γραμματείς που από κοινού αποτελούν το κυβερνητικό προεδρείο του σώματος.

Σε μια χειρονομία προς τους αυτονομιστές, οι Σοσιαλιστές πρότειναν τη Φρανσίνα Αρμενγκόλ ως πρόεδρο της Βουλής, η οποία ήταν πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων από το 2015 έως το 2023, όπου κυβέρνησε σε συνασπισμό με εθνικιστικά κόμματα, περιλαμβανομένης της τοπικής εκδοχής του ERC.

To Junts δεν έχει πει ακόμη αν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Αρμενγκόλ την Πέμπτη (17/8).

Εάν το Junts αρνηθεί να υποστηρίξει την Αρμενγκόλ και αντ’ αυτού επιτρέψει σε έναν δεξιό υποψήφιο να προεδρεύσει του κοινοβουλίου, αυτό θα σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι ο Σάντσεζ δεν θα μπορέσει να λάβει την υποστήριξη του κόμματος για να σχηματίσει κυβέρνηση και ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να διεξάγει νέες εκλογές.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT