Αναχώρηση φορτηγού πλοίου από την Οδησσό παρά τις ρωσικές απειλές

Αναχώρηση φορτηγού πλοίου από την Οδησσό παρά τις ρωσικές απειλές

Παρά τις ρωσικές απειλές, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, το πρώτο φορτηγό πλοίο μετά τη λήξη της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορτηγό πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κίεβο, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι το πολεμικό της ναυτικό θα μπορούσε να στοχεύσει πλοία που χρησιμοποιούν εξαγωγικούς κόμβους της Μαύρης Θάλασσας.

Η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον περασμένο μήνα, που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας και η οποία εγγυόταν την ασφαλή διέλευση φορτίων σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, δήλωσε ότι το «Joseph Schulte» με σημαία Χονγκ Κονγκ αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης από το λιμάνι της Οδησσού – ένα από τα τρία πλοία που συμμετείχαν στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, η οποία έχει πλέον ακυρωθεί.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές επιθέσεις 

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στις υποδομές σιτηρών της Ουκρανίας και κάλεσαν τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν νοιάζεται για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καμία πιθανότητα χρήσης αεροσκαφών F-16 φέτος

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής φέτος το φθινόπωρο αλλά ούτε και τον χειμώνα.

Σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ιχνάτ τόνισε πως «είναι ήδη προφανές ότι δεν θα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατά τη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου και χειμώνα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάιο προγράμματα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16, αλλά δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια των εν λόγω πολεμικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

«Είχαμε μεγάλες ελπίδες για αυτό το αεροσκάφος, ότι θα αποτελούσε μέρος της αεράμυνάς μας, ικανό να μας προστατεύσει από τους πυραύλους της Ρωσίας και την τρομοκρατία των drones», κατέληξε ο Ιχνάτ.

Επιτυχία στο νοτιοανατολικό μέτωπο

Στο πεδίο, οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν λόγο σήμερα Πέμπτη για επιτυχία στο νοτιοανατολικό μέτωπο, όπου χθες είχαν προχωρήσε στην ανακατάληψη οικισμού.

Το Κίεβο ανακοίνωσε την Τετάρτη την ανακατάληψη του χωριού Ουροζάινε στα νοτιοανατολικά.

Το Ουροζάινε, στις παρυφές της περιφέρειας του Ντονέτσκ, είναι το πρώτο χωριό που το Κίεβο λέει πως έχει ανακαταλάβει από τις 27 Ιουλίου, ένδειξη των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς προχωρούν μέσα από ναρκοθετημένες ρωσικές αμυντικές γραμμές χωρίς ισχυρή αεροπορική υποστήριξη.

«Προς την κατεύθυνση του Ουροζάινε (τα ουκρανικά στρατεύματα) είχαν επιτυχία», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Κοβαλιόφ, μιλώντας.

Οι περιοχές που ελέγχει η Ρωσία

Το Κίεβο έχει παραδεχθεί πως η αντεπίθεσή του προχωρά βραδύτερα από ό,τι θα ήθελε λόγω των εκτεταμένων ρωσικών ναρκοπεδίων και των αμυντικών γραμμών που αντιμετωπίζει.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων περιοχών όπως η χερσόνησος της Κριμαίας, το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Λουχάνσκ και μεγάλα τμήματα των περιφερειών του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT