Τριμερής σύνοδος ΗΠΑ – Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας στο Κάμπ Ντέιβιντ με το «βλέμμα» στην Κίνα

Τριμερής σύνοδος ΗΠΑ – Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας στο Κάμπ Ντέιβιντ με το «βλέμμα» στην Κίνα

Οι τρεις ηγέτες θα παρουσιάσουν ένα ευρύ σύνολο «αρχών του Καμπ Ντέιβιντ» καθώς και ένα έγγραφο που θα καθορίζει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηεμβάνθυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα συζητηθεί στην τριμερή συνάντηση που θα έχει αύριο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ Γέολ, και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, στο Καμπ Ντέιβιντ. 

Η τριμερής σύνοδος κορυφής θεωρείται σημαντική διπλωματική νίκη για την Ουάσινγκτον, η οποία εδώ και χρόνια παροτρύνει το Τόκιο και τη Σεούλ να ξεπεράσουν τη μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τις ιαπωνικές βιαιότητες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Νότια Κορέα σημαδεύτηκε από την ιαπωνική κατοχή της κορεατικής χερσονήσου μεταξύ 1910-45. Το 2018 νοτιοκορεατικό δικαστήριο διέταξε ιαπωνικές επιχειρήσεις να καταβάλουν αποζημιώσεις για την εξαναγκαστική εργασία που επέβαλαν σε πολλούς Κορεάτες την εποχή εκείνη, ένα γεγονός που προκάλεσε διπλωματική κρίση. 

Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει ξεχωριστές αμυντικές συνθήκες με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όμως μέχρι σήμερα η τριμερής συνεργασία στον αμυντικό τομέα θεωρούνταν αδύνατη. 

Οι ηγέτες θα παρουσιάσουν ένα ευρύ σύνολο «αρχών του Καμπ Ντέιβιντ» καθώς και ένα έγγραφο που θα καθορίζει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Εκτός από την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις, θα συμφωνήσουν να διοργανώνουν μια ετήσια σύνοδο κορυφής και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Παράλληλα είναι ανοικτό ενδεχόμενο «αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες να δεσμευτούν με μια πιθανή ιαπωνο-νοτιοκορεατική κοινοπραξία» στον τομέα των εφοδιαστικών αλυσίδων. Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Νότια Κορέα θα έπρεπε να εμπλακεί κι αυτή στις διαπραγματεύσεις των άλλων δύο για τη διασφάλιση σπάνιων γαιών που αξιοποιούνται σε πολλούς τομείς των νέων τεχνολογιών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο Ραμ Εμάνουελ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει τη σύναψη συμμαχιών ως κεντρικό πυλώνα της διπλωματίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT