Ο Μπάιντεν φέρνει κοντά Ιαπωνία με Ν. Κορέα

Ο Μπάιντεν φέρνει κοντά Ιαπωνία με Ν. Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος –έχοντας το βλέμμα στην Κίνα– θα συναντήσει σήμερα στις ΗΠΑ τους ηγέτες του Τόκιο και της Σεούλ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και μία προσωπική συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας θα φάνταζε απίθανη πριν από ενάμιση χρόνο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την κατέστησε επείγουσα ανάγκη.

Ετσι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντιούνται σήμερα στο «προεδρικό καταφύγιο» του Καμπ Ντέιβιντ. Μία εξοχική κατοικία στην οποία, μεταξύ άλλων, ο Φράνκλιν Ρούζβελτ φιλοξένησε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ 90 χρόνια νωρίτερα. Σκοπός της τριμερούς συνόδου θα είναι να συμφωνηθεί μια στρατιωτική και οικονομική συνεργασία, η οποία θα επικυρωθεί με ένα έγγραφο «αρχών του Καμπ Ντέιβιντ». Θα είναι η πρώτη φορά που οι τρεις τους συναντιούνται εκτός του πλαισίου κάποιου μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, αλλά και η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν καλεί ξένους ηγέτες στο Καμπ Ντέιβιντ.

Καθώς οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται έντονα την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, μεγάλο εμπόδιο αποτελούν οι κακές σχέσεις που έχει η Νότια Κορέα με την Ιαπωνία, σχέσεις που έχουν αγγίξει μέχρι και το σημείο της ανοιχτής έχθρας. Τώρα, και με την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, Τόκιο και Σεούλ προσπαθούν να ξεπεράσουν γρήγορα τα άλλοτε άλυτα προβλήματα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει με τον πλέον εναργή τρόπο το πόσο ευάλωτες είναι οι δύο χώρες σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η Κίνα. Σκοπός του Μπάιντεν είναι να «τσιμεντώσει» σήμερα αυτή τη νεογέννητη φιλία.

«Νέος ψυχρός πόλεμος»

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η συνάντηση θα δώσει στους τρεις αρχηγούς κρατών την ευκαιρία να συζητήσουν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της διατήρησης της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Aυτός είναι ένας διπλωματικός τρόπος για να αναδείξει «την ανάγκη απάντησης στις προκλήσεις που προέρχονται από την Κίνα», υπογράμμισε ο Τετσούο Κοτάνι, ανώτερος συνεργάτης στο Ιαπωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Επιπλέον, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης θα βρίσκεται και η προσπάθεια περιορισμού της πυρηνικής απειλής που έρχεται από τη Βόρεια Κορέα.

Τριμερής σύνοδος στην προεδρική εξοχική κατοικία του Καμπ Ντέιβιντ με στόχο την εμβάθυνση στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων.

Οπως είναι όμως φυσικό, η Ρωσία θα βρίσκεται μονίμως στο παρασκήνιο της συνάντησης, πρόσθεσε ο Κοτάνι. Η προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει μέρη της Ουκρανίας με τη βία έχει οξύνει την προσοχή στις απειλές του Πεκίνου να κάνει το ίδιο στην Ταϊβάν. Εχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ευθυγράμμιση μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας – όλες πυρηνικές δυνάμεις.

Η ανάδυση αυτού που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποκάλεσε «νέο ψυχρό πόλεμο» γύρω από την κορεατική χερσόνησο παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο Λι Χονγκζόνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στάθηκαν στο πλευρό του Κιμ στην Πιονγιάνγκ κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, όπου παρουσίασε τους πυρηνικούς πυραύλους που έχει αναπτύξει η χώρα, αψηφώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πυραυλικές ασκήσεις

Τις τριμερείς πυραυλικές ασκήσεις του περασμένου μήνα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στη θάλασσα μεταξύ των δύο ασιατικών χωρών ακολούθησαν στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία σε κοντινά ύδατα.

Η αυξανόμενη αίσθηση της απειλής κατέστρεψε τον εφησυχασμό στη Σεούλ και στο Τόκιο, πράγμα που αποτελούσε εμπόδιο στη διαμόρφωση μιας στενότερης τριμερούς εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν αναγνωρίσει εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Κίνα μόνες τους.

«Η κατάσταση στο δικό μας μέρος του κόσμου γίνεται πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι πολλοί περίμεναν», δήλωσε ο Κουνιχίκο Μιγιάκε, διευθυντής ερευνών στο Canon Institute of Global Studies.

Η συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ θα είναι μια ευκαιρία ώστε να εδραιωθεί και να θεσμοθετηθεί η πρόοδος που έχουν σημειώσει η Ουάσιγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο τον περασμένο χρόνο στη σύσφιγξη των γραμμών τους, τόνισαν αξιωματούχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περάσει δεκαετίες προσπαθώντας άκαρπα να πείσουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας. Και υπάρχει συναίσθηση και στις τρεις χώρες πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι εύθραυστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT