Μικρά κέρδη των Ουκρανών  

Προωθούνται στο νοτιοανατολικό μέτωπο κάνοντας χρήση βομβών διασποράς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να προωθείται στο νοτιοανατολικό μέτωπο του πολέμου με κατεύθυνση την Αζοφική Θάλασσα, μία ημέρα μετά την κατάληψη του χωριού Ουροζάινε, ανέφερε χθες η στρατιωτική ηγεσία στο Κίεβο.

«Στην κατεύθυνση νότια του Ουροζάινε οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επιτυχίες», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο εκπρόσωπος του στρατού Αντρέι Κοβάλιοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Μία ημέρα νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Χάνα Μαλιάρ είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση του Ουροζάινε, ενός χωριού περίπου 1.000 κατοίκων, 100 χιλιόμετρα δυτικά του Ντονέτσκ και περί τα 90 χιλιόμετρα βόρεια της Αζοφικής Θάλασσας.

Βασικός στόχος της ουκρανικής αντεπίθεσης, από τις αρχές Ιουνίου, είναι η προώθηση μέχρι την Αζοφική Θάλασσα, όπου βρίσκονται τα κατεχόμενα από τους Ρώσους λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ. Κάτι τέτοιο θα έκοβε στα δύο τις ρωσικές δυνάμεις στον ουκρανικό Νότο και θα έθετε στο στόχαστρο του ουκρανικού στρατού και τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ, που διαθέτει συνεργείο στην περιοχή, επιβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός μπήκε στο Ουροζάινε την Τετάρτη, αν και οι μάχες συνεχίζονταν. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι πεζοναύτες του 35ου συντάγματος μπήκαν στο χωριό κάνοντας χρήση βομβών διασποράς. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να χορηγήσει στο Κίεβο αυτά τα εξαιρετικά φονικά όπλα, που είναι απαγορευμένα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Οι ρωσικές αρχές στο κατεχόμενο τμήμα της επαρχίας Ζαπορίζια αμφισβήτησαν τα εδαφικά κέρδη των Ουκρανών. Ο εκπρόσωπός τους Βλαντιμίρ Ρογκόφ ισχυρίστηκε ότι ούτε το Ουροζάινε ούτε το γειτονικό χωριό Σταρομαϊκόρσκε βρίσκονταν υπό ουκρανικό έλεγχο, και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέκοψαν επίθεση των Ουκρανών προς το χωριό Ρομπότινε, στα δυτικά του Ουροζάινε. Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για επιτυχίες σε επίθεση του ρωσικού στρατού στην περιοχή Ντονέτσκ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Από την πλευρά της η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ρωσικές επιθέσεις σε περιοχές των επαρχιών Χαρκόβου και Ντονέτσκ, προσθέτοντας ότι διεξάγονταν σφοδρές μάχες και στα δύο μέτωπα.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες ότι «οι Ουκρανοί και μόνο οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν πότε οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για διαπραγματεύσεις και τι μπορεί να συνιστά αποδεκτή λύση». Αυτή η τοποθέτηση του Στόλτενμπεργκ ήρθε στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η δήλωση του προσωπάρχη του, Στιαν Γένσεν, την περασμένη Τρίτη, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να δεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνευση και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο αντέδρασε έντονα στη δήλωση Γένσεν, ο οποίος στη συνέχεια ανακάλεσε την τοποθέτησή του. Χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε ότι στόχος του Κιέβου «είναι η νίκη, η νίκη υπό τη μορφή της απελευθέρωσης των εδαφών μας εντός των συνόρων του 1991 και μικρή σημασία έχει πόσο θα χρειαστεί αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT