Ισπανία: Πρώτο βήμα για κυβέρνηση από τον Σάντσεθ   

Ισπανία: Πρώτο βήμα για κυβέρνηση από τον Σάντσεθ   

Η υποψήφια των Σοσιαλιστών εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με στήριξη από τα κόμματα των Καταλανών και των Βάσκων  

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένες διαγράφονται από χθες οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τον ηγέτη των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, καθώς ο κεντροαριστερός πολιτικός συνασπισμός του κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής χάρη στην υποστήριξη των ισχυρών, αυτονομιστικών κομμάτων της Χώρας των Βάσκων και της Καταλωνίας.

Η 52χρονη Φρανθίσκα Αρμεγκόλ, πρώην κυβερνήτης των Βαλεαρίδων Νήσων, εξελέγη από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία πρόεδρος της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, εξασφαλίζοντας 178 ψήφους σε σύνολο 350. Υπέρ της υποψηφιότητάς της ψήφισαν το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE, το αριστερό σχήμα Sumar (στο οποίο συμμετέχουν και οι Podemos), τα βασκικά κόμματα PNV και Bildu, τα καταλανικά ERC και Junts, και το μικρό, τοπικό κόμμα της Γαλικίας BNG.

Μέχρι την τελευταία στιγμή η εκλογή προέδρου από την Κεντροαριστερά ήταν αμφίβολη, καθώς το Junts, που εκφράζει την πιο αδιάλλακτη πτέρυγα του καταλανικού εθνικισμού, δίσταζε να συνταχθεί με το PSOE. O ηγέτης του Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος εξακολουθεί να ζει φυγόδικος στις Βρυξέλλες, καθώς διώκεται στην Ισπανία για το καταλανικό δημοψήφισμα του 2017 με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, έθετε ως όρο για οποιαδήποτε σύμπραξη να υπάρξει δέσμευση για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, με την έγκριση της Μαδρίτης, κάτι που ο Σάντσεθ κατηγορηματικά αποκλείει.

Για τη στήριξή τους στην Αρμεγκόλ οι Καταλανοί αυτονομιστές εξασφάλισαν δύο σημαντικές παραχωρήσεις: να χρησιμοποιούνται τα Καταλανικά ως επίσημη γλώσσα στο Κοινοβούλιο και στη Δικαιοσύνη, και να διερευνηθούν από τη Βουλή οι καταγγελίες για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις Καταλανών ηγετών με χρήση του ισραηλινού λογισμικού Pegasus. Πάντως, τόσο το Junts όσο και το ERC διευκρίνισαν ότι η ψήφος τους στην εκλογή προεδρείου της Βουλής δεν προδιαγράφει κατ’ ανάγκην τη στάση τους αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Junts και το ERC διευκρίνισαν ότι η ψήφος τους στην Αρμεγκόλ δεν προδιαγράφει τη στάση τους στις διερευνητικές εντολές.  

Στις εκλογές της 23ης Ιουλίου τις περισσότερες ψήφους εξασφάλισε το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) με μικρή διαφορά από το PSOE, χωρίς όμως να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μαζί με το ακροδεξιό Vox, με το οποίο συγκυβερνά σε πολλές περιφέρειες και δήμους, και δύο μικρά τοπικά κόμματα (της Ναβάρας και των Καναρίων Νήσων), ο πιθανός συντηρητικός συνασπισμός του ΡΡ θα έφθανε τις 171 έδρες, πέντε λιγότερες από όσες απαιτούνται για τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα για τον ηγέτη του ΡΡ, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, καθώς εμφανίζεται ρήγμα στη συμμαχία του με το Vox, όπως φάνηκε από τη χθεσινή ψηφοφορία, όπου το ακροδεξιό κόμμα κατέβασε τον δικό του υποψήφιο. Αποτέλεσμα ήταν η υποψήφια της Δεξιάς, Κούκα Γκαμάρα, να λάβει μόλις 137 ψήφους, από τους 135 βουλευτές του ΡΡ και μόλις δύο βουλευτές τοπικών κομμάτων.

Ισπανία: Πρώτο βήμα για κυβέρνηση από τον Σάντσεθ   -1
Η 52χρονη Φρανθίσκα Αρμεγκόλ εξελέγη από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία πρόεδρος της νέας Βουλής της Ισπανίας, εξασφαλίζοντας 178 ψήφους σε σύνολο 350. Ο Πέδρο Σάντσεθ τη χειροκροτεί και χαμογελάει γιατί η εκλογή της έχει άρωμα προσωπικής νίκης και γεννάει ελπίδες για κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο. [A.P. Photo / Paul White ]

Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες, με τον βασιλιά Φελίπε να αρχίζει τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να δρομολογήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών προς σχηματισμό κυβέρνησης. Με τα σημερινά δεδομένα τα πιθανά ενδεχόμενα είναι δύο: είτε να καταφέρει να σχηματίσει πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού ο Σάντσεθ εντός του συνταγματικά προβλεπόμενου διμήνου, είτε να υπάρξει αδιέξοδο, οπότε η Ισπανία θα οδεύσει προς νέες εκλογές.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ισπανικό αλιευτικό διέσωσε βάρκα που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, αρχιπελάγους του Ατλαντικού Ωκεανού στα ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, χωρίς όμως να προλάβει μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία. Στην εν λόγω βάρκα βρέθηκαν επτά πτώματα, ενώ άλλοι 56 άνθρωποι αγνοούνται και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πνίγηκαν στη θάλασσα. Νωρίτερα είχαν διασωθεί 38 από τους επιβαίνοντες, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης.

Η βάρκα είχε ξεκινήσει από τη Σενεγάλη με προορισμό τις Καναρίους Νήσους της Ισπανίας και από εκεί την ηπειρωτική Ευρώπη. Περίπου 1.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ισπανία από τη Δυτική Αφρική, διανύοντας μια από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT