Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Τενερίφη, Καναδά

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Τενερίφη, Καναδά

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η επίμονη ξηρασία οδήγησαν σε φωτιές σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Στους 110 οι νεκροί στη νήσο Μάουι της Χαβάης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΝΕΡΙΦΗ. Προσπάθειες να ελέγξουν την εξάπλωση της φωτιάς κατέβαλαν χθες πυροσβέστες σε ορεινό εθνικό δρυμό στην ισπανική νήσο Τενερίφη, υποχρεώνοντας τις Αρχές να διατάξουν την απομάκρυνση περισσότερων των 3.800 κατοίκων. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 31 χλμ. ξερών θάμνων στις απότομες πλαγιές του ηφαιστείου Τέιδε, που είναι και η υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας, καθιστώντας την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ιδιαίτερα δυσχερή.

«Μόλις βγεις έξω, νιώθεις να πνίγεσαι. Είναι σαν κάτι να έχει κολλήσει στον λαιμό σου», έλεγε χθες η 37χρονη Αλμπα Χιλ, κάτοικος του χωριού Λα Εσπεράνζα. Η Χιλ και η οικογένειά της έμειναν ξύπνιοι μέχρι το ξημέρωμα φοβούμενοι πως θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη, είχε κάψει μέχρι χθες 12.000 στρέμματα. «Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη. Αυτή είναι η πιο περίπλοκη φωτιά στις Καναρίους Νήσους τα τελευταία σαράντα χρόνια», έλεγε χθες ο περιφερειάρχης Φερνάνδο Κλαβίχο. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η επίμονη ξηρασία αυτό το καλοκαίρι συνέβαλαν στο ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών στην Ευρώπη και στον βόρειο Καναδά. Η νήσος Μάουι της Χαβάης επλήγη και αυτή από πυρκαγιές, που σκότωσαν τουλάχιστον 110 ανθρώπους και υποχρέωσαν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες να εγκαταλείψουν την ιστορική πόλη της Λαχέινα. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως η προκαλούμενη από την ανθρώπινη δραστηριότητα κλιματική αλλαγή έχει ευνοήσει την εμφάνιση και τη συχνότητα πιο έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της Τενερίφης, Πέδρο Μαρτίνεζ, ανακοίνωσε ότι στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν χθες 17 πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύναμη 350 πυροσβεστών και στρατιωτών. Η πρόσβαση στους ορεινούς όγκους της Τενερίφης είχε απαγορευθεί χθες, ενώ τα δύο αεροδρόμια της νήσου λειτουργούσαν κανονικά.

Την ίδια ώρα, αγωνιώδη μάχη με τις φλόγες έδιναν δυνάμεις πυροσβεστικής στα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά προκειμένου η φωτιά να μη φθάσει στην πόλη Γελοουνάιφ, πρωτεύουσα της καναδικής επαρχίας. Πυκνός καπνός κάλυπτε χθες τον ουρανό πάνω από τη Γελοουνάιφ, με τις Αρχές να έχουν δώσει διορία μέχρι σήμερα το απόγευμα για πλήρη εκκένωση της πόλης με πληθυσμό 46.000 ανθρώπων.

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Τενερίφη, Καναδά-1
Μάχη με τις φλόγες έδιναν δυνάμεις πυροσβεστικής στον βορειοδυτικό Καναδά, ώστε η φωτιά να μη φθάσει στην πόλη Γελοουνάιφ – οι κάτοικοι καθαρίζουν τις αυλές των σπιτιών από δέντρα, για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. [REUTERS/Pat Kane]

Η έλλειψη αξιόπιστων μεταφορικών υποδομών σημαίνει ότι κάθε εκκένωση θα είναι αργή, καθώς θα γίνει μέσω της μοναδικής οδικής αρτηρίας από τη Γελοουνάιφ προς την επαρχία της Αλμπέρτα στα νότια.

«Η φωτιά βρίσκεται περίπου 16 χλμ. βόρεια της Γελοουνάιφ, ενώ χωρίς βροχή υπάρχει πιθανότητα να φθάσει στα περίχωρα της πόλης έως το Σαββατοκύριακο», είπε ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής, Μάικ Ουέστουικ. Ο Καναδάς βιώνει τη χειρότερη εποχή πυρκαγιών των τελευταίων ετών με καταγεγραμμένες περισσότερες από 1.000 ενεργές φωτιές σε όλη τη χώρα, με 230 από αυτές να έχουν ξεσπάσει στα ΒΔ εδάφη. Χιλιάδες κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει χθες τις εστίες τους. Σε μήνυμά της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πυροσβεστική της επαρχίας ανακοίνωσε ότι οι φλόγες που απειλούσαν την κοινότητα Χέι Ρίβερ και τους 3.000 κατοίκους της αντιμετωπίσθηκαν προσωρινά.

«Η επαρχία μας δεν έχει βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Πρόκειται για αδιανόητη καταστροφή», ανέφερε στο μήνυμά του ο Ουέστουικ. Ο στρατός έστειλε στην περιοχή μεταγωγικά αεροσκάφη για την απομάκρυνση ηλικιωμένων και ασθενών προς τη γειτονική επαρχία της Αλμπέρτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT