Γαλλία: Ειδικές δυνάμεις στη Μασσαλία

Γαλλία: Ειδικές δυνάμεις στη Μασσαλία

Η CRS 8 στο πλευρό της αστυνομίας απέναντι στον πόλεμο των δύο μεγάλων συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, της «Γιόντα» και της «DZ Μάφια»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΣΣΑΛΙΑ. Την ανάπτυξη της μονάδας ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας CRS 8 στη Μασσαλία ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν, προκειμένου να ενισχύσει τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις στην καταπολέμηση της δράσης συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών. «Κατόπιν εντολής μου, η μονάδα CRS 8 αναπτύσσεται στη Μασσαλία, όπου θα καταλάβει τις πλέον προβληματικές συνοικίες, θα παρεμποδίσει το έργο των διακινητών και θα εκμηδενίσει τις πωλήσεις τους», ανέφερε ο υπουργός Νταρμανέν.

Η Μασσαλία έχει γίνει πρόσφατα σκηνικό του πολέμου μεταξύ δύο μεγάλων συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, της «Γιόντα» και της «DZ Μάφια». Ενοπλοι «στρατιώτες», μέλη των συμμοριών, συγκρούονται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους της Μασσαλίας, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό όπως αυτόματα καλάσνικοφ.

Οκτώ νεκροί

Μέσα στον Αύγουστο, οκτώ νεαροί βρήκαν τον θάνατο σε διαφορετικά περιστατικά στον αδυσώπητο πόλεμο συμμοριών. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά πυροβόλων όπλων στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Γαλλίας.

Η μονάδα, τμήμα των επίφοβων γαλλικών ΜΑΤ (CRS), ιδρύθηκε το 2021 με στόχο την αντιμετώπιση των αστικών ταραχών. Στελεχώνεται από 200 άνδρες, ειδικά εκπαιδευμένους σε επιχειρήσεις σε πυκνοκατοικημένες εχθρικές προς την αστυνομία συνοικίες. Μιλώντας στην τελετή ίδρυσης της μονάδας, ο υπουργός την είχε παρουσιάσει ως «εύκαμπτο, αλλά σκληρό εργαλείο».

Η μονάδα CRS 8 έχει την ικανότητα να αναπτυχθεί μέσα σε 15 λεπτά και να βρεθεί ταχύτατα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων από τη βάση της στην πρωτεύουσα. Η μονάδα CRS 8 αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Μασσαλία τον Φεβρουάριο του 2021, ως αποτέλεσμα των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών. Ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας, Φρεντερίκ Βο, είχε φανταστεί τη CRS 8 ως απάντηση στην αύξηση των περιστατικών ένοπλης βίας σε υποβαθμισμένες γαλλικές συνοικίες.

Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, όμως, η μονάδα έχει γίνει στόχος επικρίσεων. Στα μέσα Απριλίου η μονάδα μετέβη στη Ρεν για να αστυνομεύσει διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού από την κυβέρνηση Μακρόν. Βίντεο διαδηλωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικούς της μονάδας να ξυλοκοπούν ανηλεώς διαδηλωτές. Σε στιγμιότυπο από βίντεο δημοσιογράφου, μέλος της μονάδας βάλλει εναντίον γυναίκας φωτορεπόρτερ με δακρυγόνο σε ευθεία βολή.

Επικριτές

Επικριτές των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επισημαίνουν ότι η χρήση τακτικών πεδίου μάχης δεν συνάδουν με το έργο της αστυνομίας. Οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στη Μασσαλία είναι άριστα εξοπλισμένες και ελέγχουν πλήρως συνοικίες στα υποβαθμισμένα προάστια της πόλης.

Η ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό δεν αναμένεται να περιορίσει τη δράση των συμμοριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στις συνοικίες τους, πραγματικό άβατο για τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Τα πρόσφατα περιστατικά βίας αποδίδονται εξ ολοκλήρου στον πόλεμο μεταξύ των δύο συμμοριών “Γιόντα” και “DZ Μάφια”. Ποσοστό 80% από τις 68 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας από την αρχή του χρόνου στη Μασσαλία οφείλεται στην αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συμμοριών και στον πόλεμό τους για τη νομή του εμπορίου ναρκωτικών», λέει η επικεφαλής της αστυνομίας της Μασσαλίας, Φρεντερίκ Καμιλιερί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT