Διπλωματικός σύμβουλος Ερντογάν: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού»

Διπλωματικός σύμβουλος Ερντογάν: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού»

Την ίδια στιγμή, τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, στην περιοχή της Πύλας.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πύλα προχώρησε ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο CNN Turk, τονίζοντας-μεταξύ άλλων- ότι η τουρκική πλευρά «θα προστατεύσει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού». 

Οπως μεταδίδει το ertnews.gr, ο κ. Τσαγατάι σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με λύπη μου λέω ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” καταχράται αυτή την αλληλεγγύη (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε ορισμένες περιπτώσεις (…) Η “ΤΔΒΚ” δηλώνει ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί. Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις». 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Πολλοί οργανισμοί και χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα “στρατιωτικό σχέδιο”. Εμείς λέμε: “Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”.

«Πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα της μετακίνησης. Επειδή είναι ένα μεικτό χωριό. Είναι ένα μεικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι». 

Έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Σημειώνεται ότι τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, στην περιοχή της Πύλας, έπειτα από την απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών των Κατεχομένων να προχωρήσουν στη διάνοιξη δρόμου μεταξύ των χωριών Πύλας και Αρσους, με στόχο, όπως υποστηρίζουν, να υπάρχει πέρασμα προς την Πύλα χωρίς να πρέπει να διέρχονται από τις βρετανικές βάσεις.

Οπως έγραφε η «Κ», χθες το πρωί, οι άνδρες της δύναμης του ΟΗΕ, UNFICYP, που επιτηρούν τη νεκρή ζώνη, παρατάχθηκαν στην περιοχή για να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών. Προκλήθηκε ένταση από ομάδες Τουρκοκυπρίων, που επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων της UNFICYP και προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Η UNFICYP καταδίκασε τις επιθέσεις, ενώ οι πρωτοφανείς εικόνες δείχνουν επίθεση με μπουλντόζες κατά των οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης. «Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της UNFICYP, ενώ καλείται η τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την αποστολή του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT