Εκλογές στον Ισημερινό: Προβάδισμα της Γκονσάλες

Εκλογές στον Ισημερινό: Προβάδισμα της Γκονσάλες

Η υποψήφια της Αριστεράς στο Εκουαδόρ θα αντιμετωπίσει τον γιο μεγαλοεπιχειρηματία της μπανάνας στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά, οι φόβοι για τα χειρότερα δεν επαληθεύθηκαν. Οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στο Εκουαδόρ διεξήχθησαν χωρίς σοβαρά περιστατικά βίας, με το 82% των ψηφοφόρων να προσέρχεται στις κάλπες, 11 ημέρες μετά τη δολοφονία ενός εκ των υποψηφίων για την προεδρία, του δημοσιογράφου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, από πληρωμένους εκτελεστές, όργανα βαρώνων των ναρκωτικών.

Με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων, η αριστερή Λουίσα Γκονσάλες βρισκόταν στην πρώτη θέση με ποσοστό 33%. Τη δεύτερη θέση, και μαζί με αυτήν το εισιτήριο για τον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της 15ης Οκτωβρίου, εξασφάλισε ο δεξιός υποψήφιος Ντανιέλ Νομπόα, γιος ενός μεγαλοεπιχειρηματία στον χώρο της μπανάνας και πρώην βουλευτή, ο οποίος επίσης είχε διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα, χωρίς επιτυχία.

Η δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, που είχε ερεθίσει κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος με τα ρεπορτάζ του, έριξε τη σκιά της στην αναμέτρηση της Κυριακής. Ο άτυχος δημοσιογράφος ήρθε, τυπικά, τρίτος σε ψήφους με ποσοστό 16%, καθώς ναι μεν αντικαταστάθηκε από τον συνάδελφό του Κριστιάν Σουρίτα ως υποψήφιος, αλλά τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού τους έγραφαν το δικό του όνομα, αφού είχαν τυπωθεί πριν από τη δολοφονία του. Εξι Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί για το έγκλημα, ενώ άλλος ένας ύποπτος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Στα 45 της χρόνια, η Λουίσα Γκονσάλες υπόσχεται να αξιοποιήσει 2,5 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα του Εκουαδόρ για να αναθερμάνει την οικονομία, που έχει βυθιστεί σε κρίση, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της μετανάστευσης. Δελφίνος του αριστερού πρώην προέδρου Ραφέλ Κορέα, η Γκονσάλες εννοεί να επαναφέρει τα κοινωνικά προγράμματα του μέντορά της, που είχαν αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση των ανισοτήτων.

Παρά την καταδίκη του για διαφθορά μετά την αποχώρησή του από την προεδρία –ο ίδιος την αποδίδει σε πολιτικό διωγμό των αντιπάλων του– και το γεγονός ότι έχει καταφύγει στο Βέλγιο, ο Κορέα εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας του. Το κόμμα του «Επανάσταση Πολιτών» ήρθε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 40% έναντι 22% του συνδυασμού του Βιγιαβισένσιο. Το κόμμα του Κορέα, με ιδιαίτερη απήχηση στα εργατικά στρώματα του Ισημερινού, αποτελεί ισχυρό πολιτικό εργαλείο στο οποίο μπορεί να υπολογίζει η Γκονσάλες ενόψει της μάχης του δεύτερου γύρου.

Από την πλευρά του, ο 35χρονος Ντανιέλ Νομπόα φιλοδοξεί να συσπειρώσει γύρω του όλες τις δυνάμεις που θέλουν να αποτρέψουν την επάνοδο της Αριστεράς, αν και ξεκινάει από δυσμενέστερη θέση. Στην προεκλογική εκστρατεία εμφανίστηκε ως νέος, δυναμικός τεχνοκράτης, με γνώση των οικονομικών ζητημάτων και ανέβηκε δημοσκοπικά μετά την επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, παρουσία του στη μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων προέδρων. Εστίασε την καμπάνια του στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην παροχή φορολογικών κινήτρων για τους νέους επιχειρηματίες και στην αυστηρή δίωξη όσων φοροδιαφεύγουν.

Τις πρόωρες εκλογές προκάλεσε ο απερχόμενος δεξιός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, ένας άκρως αντιδημοφιλής πολιτικός και μεγαλοεπιχειρηματίας, προκειμένου να αποφύγει την καθαίρεση για υπόθεση διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT