Η «Χίλαρι» σαρώνει τη νότια Καλιφόρνια προκαλώντας πλημμύρες

Η «Χίλαρι» σαρώνει τη νότια Καλιφόρνια προκαλώντας πλημμύρες

Η πρώτη τροπική καταιγίδα που πλήττει την περιοχή εδώ και 84 χρόνια προκάλεσε 8 εκατοστά βροχόπτωσης σε ένα 24ωρο, όσο ο όγκος βροχής που δέχεται σε έξι μήνες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν χθες τμήματα του βόρειου Μεξικού και της νότιας Καλιφόρνιας, προκαλώντας πλημμύρες στο θέρετρο του Παλμ Σπρινγκς στην έρημο ανατολικά του Λος Αντζελες. Τα φαινόμενα, που αναμενόταν να διαρκέσουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα «Χίλαρι», οδήγησαν τις Αρχές να εκδώσουν προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων και εκτεταμένων πλημμυρών.

Η καταιγίδα χτύπησε πρώτα την ερημική μεξικανική χερσόνησο Μπάχα, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, για να μετακινηθεί χθες το πρωί πάνω από τη συνοριακή πόλη της Τιχουάνα και την αμερικανική πόλη του Σαν Ντιέγκο. Η «Χίλαρι», η οποία είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα που πλήττει τη νότια Καλιφόρνια τα τελευταία 84 χρόνια, προκάλεσε 8 εκατοστά βροχόπτωσης σε ένα 24ωρο, περισσότερο από τον όγκο βροχής που δέχεται η περιοχή σε έξι μήνες. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ υποβάθμισε χθες το πρωί τη «Χίλαρι» σε τροπική καταιγίδα από τυφώνα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή παραμένει υπαρκτός ακόμη και σε πολιτείες των νοτιοδυτικών ΗΠΑ χωρίς πρόσβαση στον ωκεανό.

Σε κατάσταση επιφυλακής είχαν τεθεί χθες οι κομητείες της πόλης του Λος Αντζελες και οι γειτονικές της, με 13 αστέγους να διασώζονται από τα νερά χειμάρρου στην κομητεία Βεντούρα. Η Κυριακή ήταν η πιο βροχερή ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία του Σαν Ντιέγκο, με 4,6 εκατοστά βροχής σε ένα 24ωρο. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 1977 με 4,5 εκατοστά, εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα «Ντορίν».

Στο Παλμ Σπριγκς, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τα ξημερώματα ότι οι θυελλώδεις άνεμοι είχαν προκαλέσει την πτώση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τη διακοπή του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, και κάλεσε τους κατοίκους να απευθύνονται σε πυροσβεστική και αστυνομία μέσω μηνυμάτων SMS στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 ή μεταβαίνοντας αυτοπροσώπως στον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό.

Η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει καθώς κινείται βορειοανατολικά πάνω από την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, αν και οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις ήταν σχεδόν βέβαιες για όλη την περιοχή. Επιπλέον έκπληξη επιφύλασσε ο Εγκέλαδος στη νότια Καλιφόρνια, με δόνηση έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να καταγράφεται το απόγευμα της Κυριακής με επίκεντρο την κωμόπολη Οχάι, 130 χλμ. βορειοδυτικά του Λος Αντζελες, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Ο τυφώνας «Χίλαρι» είναι η πιο πρόσφατη καιρική κρίση που πλήττει τη βόρεια Αμερική. Η νήσος Μάουι της Χαβάης πασχίζει τώρα να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις πυρκαγιές που οδήγησαν στον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπους στην ιστορική πόλη Λαχέινα, στην πλέον πολύνεκρη φωτιά στις ΗΠΑ για τουλάχιστον έναν αιώνα. Πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν χθες τη μάχη με τις φλόγες στις καναδικές επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας και των βόρειων περιοχών.

Στη χερσόνησο Μπάχα του Μεξικού ένας άνθρωπος πνίγηκε την Κυριακή αφού παρασύρθηκε από χείμαρρο, ενώ σωστικά συνεργεία διέσωσαν τέσσερις κατοίκους στην περιοχή. Ανδρες του μεξικανικού στρατού χρησιμοποιούσαν χθες εκσκαπτικά μηχανήματα για να απομακρύνουν τόνους βράχων στους δρόμους προς την πόλη Μουλέγκε της Μπάχα, ενώ συνεργεία της εταιρείας ηλεκτρικού εργάζονταν χθες για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο.

Οι βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι της «Χίλαρι» μετακινήθηκαν χθες προς την πολιτεία της Νεβάδας, με τις Αρχές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων στην οροσειρά Τσάρλστον, δυτικά του Λας Βέγκας. Κίνδυνο πλημμυρών και δημιουργίας χειμάρρων αντιμετώπιζαν χθες βράδυ περιοχές του νοτιοανατολικού Ορεγκον και του δυτικού Αϊντάχο, εξαιτίας των βροχοπτώσεων-ρεκόρ που αναμένονταν εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT