Φουκουσίμα: Τα επεξεργασμένα ύδατα από το πυρηνικό εργοστάσιο θα πέφτουν στη θάλασσα από την Πέμπτη

Φουκουσίμα: Τα επεξεργασμένα ύδατα από το πυρηνικό εργοστάσιο θα πέφτουν στη θάλασσα από την Πέμπτη

Το σχέδιο, το οποίο έχει εγκρίνει η πυρηνική αρχή του ΟΗΕ, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Κίνα και ανησυχίες για τη φήμη των θαλασσινών της Ιαπωνίας.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό επεξεργασμένων υδάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα (βορειοανατολική Ιαπωνία) θα αρχίσει μεθαύριο Πέμπτη «αν το επιτρέπουν οι μετεωρολογικές συνθήκες», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή την εγκατάσταση.

Το σχέδιο έλαβε πράσινο φως στις αρχές Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και το Τόκιο διαβεβαιώνει πως δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον ή για την ανθρώπινη υγεία.

Όμως το εγχείρημα, το οποίο αναμένεται ότι θα διαρκέσει δεκαετίες, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και επικρίσεις, ειδικά από την πλευρά της Κίνας.

Απειλές περιορισμών

Η Νότια Κορέα και η Κίνα απαγόρευσαν τις εισαγωγές θαλασσινών από ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας μετά την τριπλή καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου τον Μάρτιο του 2011 που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απέσυρε πρόσφατα τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλοί πολίτες εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει ως προς την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Κίνα παραμένει σταθερά αντίθετη, ενώ το Χονγκ Κονγκ, σημαντική αγορά για τις εξαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών, έχει επίσης απειλήσει με περιορισμούς.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πυρηνικοί σταθμοί σε ολόκληρο τον κόσμο υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές για λύματα που περιέχουν χαμηλές συγκεντρώσεις τρίτιου και άλλων ραδιονουκλεϊδίων.

Προειδοποίηση από την  Greenpeace

Φουκουσίμα: Τα επεξεργασμένα ύδατα από το πυρηνικό εργοστάσιο θα πέφτουν στη θάλασσα από την Πέμπτη-1

«Το τρίτιο απελευθερώνεται από πυρηνικούς σταθμούς εδώ και δεκαετίες χωρίς αποδεδειγμένες επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στην υγεία», επιβεβαίωσε ο Τόνι Χούκερ, ειδικός σε πυρηνικά από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Η Greenpeace, ωστόσο, έχει περιγράψει τη διαδικασία φιλτραρίσματος ως προβληματική και προειδοποίησε ότι «τεράστια» ποσότητα ραδιενεργού υλικού θα διασκορπιστεί στη θάλασσα τις επόμενες δεκαετίες.

Διαμαρτυρίες αλιέων

Η ιαπωνική κυβέρνηση και ο διαχειριστής του εργοστασίου, η Tokyo Electric Power (Tepco), βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τις διαμαρτυρίες των αλιέων της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ρίψη των επεξεργασμένων λυμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό θα καταστρέψει τη βιομηχανία τους.

Σε συνάντηση τη Δευτέρα με τον επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Ενώσεων Αλιείας, ο Κισίντα προσπάθησε να καθησυχάσει τις αλιευτικές κοινότητες ότι η ρίψη είναι ασφαλής.

Εκπρόσωποι της ομοσπονδίας τονίζουν πως κατανοούν ότι η ρίψη των λυμάτων θα μπορούσε να είναι επιστημονικά ασφαλής, ωστόσο, εξακολουθούν να φοβούνται ότι το σχέδιο θα βλάψει τη φήμη τους.

Πρόκειται για φόβους που εκφράστηκαν και σε δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Asahi Shimbun, στην οποία το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει την αναμενόμενη ζημιά στα ιαπωνικά θαλασσινά.

Ο Κισίντα αναγνώρισε τις ανησυχίες, αλλά επέμεινε ότι η απελευθέρωση νερού «δεν είναι κάτι που μπορούμε να αναβάλουμε».

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει κεφάλαια ύψους 30 δισ., γεν (206 εκατ. δολ.) για να αποζημιώσει τους ψαράδες για τη ζημιά στη φήμη τους και 50 δισ. γεν για να αντιμετωπίσει τυχόν επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σχέδιο με ορίζονται 40ετίας

Ιάπωνες αξιωματούχοι βεβαιώνουν ότι τα λύματα θα αραιώνονται στο ένα 40ό της συγκέντρωσης που επιτρέπεται, με βάση τα ιαπωνικά πρότυπα ασφαλείας, προτού πέσουν στον ωκεανό, στο πλαίσιο σχεδίου για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. 

Η ρίψη θα γίνεται μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας, 1 χιλιόμετρο από την ακτή.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT