Γιγαντώνεται η Ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι τα ποσοστά της γερμανικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που ξεπερνούν ομοσπονδιακά το 20%

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράτυπη μετανάστευση αυξάνεται, η οικονομία αποδυναμώνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδοτεί τις θεωρίες συνωμοσίας. Οι συνθήκες είναι δηλαδή εξαιρετικά ευνοϊκές για την άνοδο της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Πολλοί ανησυχούν ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Γηραιάς Ηπείρου με μια σοβαρή στροφή προς τα δεξιά.

Η νεοφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι είναι ήδη πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν απέχει 1% από την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις. Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι τα ποσοστά της γερμανικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που ξεπερνούν ομοσπονδιακά το 20% κι ενώ επίκεινται κρίσιμες δημοσκοπήσεις σε πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η ιστοσελίδα Politico, το κόμμα υπολείπεται λίγες μονάδες των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ έχει ήδη εκτοπίσει τους Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς από τη δεύτερη θέση. Αν κάποτε η γενεσιουργός αιτία της AfD ήταν η ελληνική κρίση χρέους, τώρα το βασικότερο ζήτημα για την ατζέντα της είναι η μετανάστευση. Μέχρι στιγμής 43.000 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν παράτυπα στη χώρα φέτος, μια αύξηση 50%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στα σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας, όπου κυμάνθηκε πάνω από 140%.

Παράλληλα, στη Γερμανία καταγράφεται σημαντική αύξηση των βίαιων εγκλημάτων σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι. Πολλοί στη Γερμανία συνδέουν την εγκληματικότητα με τη μετανάστευση. Η αντίληψη ότι οι μετανάστες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια τροφοδοτείται από τις σχεδόν καθημερινές αναφορές φρικτών εγκλημάτων, στα οποία οι αλλοδαποί αναφέρονται ως βασικοί ύποπτοι. Το παζλ συμπληρώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αν και το κόμμα είχε πάντα αδυναμία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η κύρια ρητορική του όσον αφορά την αντίθεσή του στον πόλεμο είναι ότι στραγγαλίζει τη γερμανική οικονομία. Τόσο λόγω της απώλειας των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου όσο και λόγω των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων στις γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Ο αποτελεσματικότερος υπονομευτής της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς πάντως είναι ο εαυτός της, αφού συχνά τη στιγμή της δόξας της βρίσκεται αντιμέτωπη με τα όριά της. Οπως προκύπτει από χθεσινά δημοσιεύματα, δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές της AfD κατέθεσαν βιογραφικά με ψευδή στοιχεία, εξέλιξη που υποχρέωσε την ηγεσία του κόμματος να ζητήσει από όλα τα στελέχη που διεκδικούν έδρα στην Ευρωβουλή να υποβάλουν τα σχετικά στοιχεία για την τεκμηρίωση των CV τους. Τόσο ο Αρνο Μπαουζέμερ όσο και η Μέρι Καν Χόχλοχ, που περιλαμβάνονται στη λίστα του κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές, κατηγορούνται ότι «φούσκωσαν» τα βιογραφικά τους. Σε αντίδραση για το σκάνδαλο, οι επικεφαλής του κόμματος, Αλις Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα, ζήτησαν να συνοδεύονται τα βιογραφικά από στοιχεία, ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία. Ο Μπαουζέμερ ισχυρίστηκε ότι έκανε δύο φορές άσκηση δημοσιογραφίας, την οποία διαψεύδουν αμφότεροι οι εργοδότες του. Αμφιβολίες διατυπώνονται και για μια υποτροφία, καθώς και για την απασχόλησή του σε αγροτική επιχείρηση των γονιών του. Παρόμοιες ανακρίβειες ώθησαν στελέχη του κόμματος να ζητήσουν την απομάκρυνση της δεύτερης υποψήφιας, η οποία όμως «πάγωσε» έπειτα από παρέμβαση της Βάιντελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT