Ανεβάζουν σταδιακά στροφές οι Ουκρανοί

Ανεβάζουν σταδιακά στροφές οι Ουκρανοί

Σαμποτέρ κατέστρεψαν ρωσικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο, ενώ ο στρατός τους προωθείται στο νότιο μέτωπο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανοί σαμποτέρ, υποστηριζόμενοι από τη μυστική υπηρεσία του στρατού, οργάνωσαν επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών βάσεων που φιλοξενούν υπερηχητικά, βομβαρδιστικά αεροπλάνα, καταστρέφοντας ένα από αυτά, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών και δυτικών Μέσων.

Η πρώτη από τις δύο επιθέσεις έλαβε χώρα το Σάββατο και είχε στόχο την αεροπορική βάση Σόλτσι, στην περιοχή Νόβγκοροντ, νότια της Αγίας Πετρούπολης και βορειοδυτικά της Μόσχας. Φωτογραφίες που ανέβηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικόνιζαν ένα ρωσικό αεροπλάνο τυλιγμένο στις φλόγες. Ουκρανικά Μέσα που επικαλούνταν τη μυστική υπηρεσία GUR ανέφεραν ότι ένα υπερηχητικό, μαχητικό αεροσκάφος Tu-22 M3, που είχε χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψιν για τον βομβαρδισμό ουκρανικών στόχων, καταστράφηκε – εκδοχή που χαρακτηρίστηκε «πολύ πιθανή» από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι η αεροπορική βάση στο Νόβγκοροντ έγινε στόχος ουκρανικής επίθεσης, προσθέτοντας ότι ένα αεροσκάφος υπέστη ζημιές.

Δύο ημέρες αργότερα εκδηλώθηκε και δεύτερη παρόμοια επίθεση με drone, που αποδόθηκε από τα ουκρανικά Μέσα σε σαμποτέρ, οι οποίοι έδρασαν επί ρωσικού εδάφους. Στόχος αυτή τη φορά ήταν η αεροπορική βάση της Σαϊκόβκα, στη νοτιοδυτική περιοχή Καλούγκα, περί τα 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Αντρέι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ότι η επίθεση οργανώθηκε από άτομα που συνεργάστηκαν στενά με την υπηρεσία του και ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα ρωσικό αεροσκάφος επλήγη.

Φθηνότερα drones

Σε προηγούμενες περιπτώσεις οι Ουκρανοί επιχείρησαν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων βαθιά μέσα στη ρωσική ενδοχώρα, κάνοντας χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, με ισχυρούς κινητήρες, που τους έδιναν τη δυνατότητα να εισχωρούν σε απόσταση μέχρι και 1.000 χιλιομέτρων από το σημείο εκτόξευσης. Στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, όμως, χρησιμοποιήθηκαν πολύ απλούστερα και φθηνότερα drones, κάτι που ενισχύει την εκδοχή ότι εκτοξεύθηκαν από Ουκρανούς σαμποτέρ που είχαν διεισδύσει στη ρωσική επικράτεια.

Βοήθεια στο Κίεβο για την αντιμετώπιση των μεγάλης έκτασης ρωσικών ναρκοπεδίων υπόσχεται η Γερμανία.

Παράλληλα, το Κίεβο προσπαθεί να επιταχύνει τον βασανιστικά αργό, μέχρι στιγμής, ρυθμό της ουκρανικής αντεπίθεσης. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Χάνα Μαλιάρ ανέφερε χθες, μέσω της πλατφόρμας Telegram, ότι ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να διεισδύσουν στο χωριό Ρομπότινε, νότια της Ζαπορίζια, και προσπαθούσαν να οργανώσουν την εκκένωσή του από τον άμαχο πληθυσμό, αλλά δέχονταν σφοδρά πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις. Ενδεχόμενη ανακατάληψη του Ρομπότινε θα ήταν ένα πρώτο βήμα για τη διάρρηξη της ρωσικής άμυνας στο νότιο μέτωπο και θα ενίσχυε την ουκρανική πίεση στη στρατηγικής σημασίας πόλη Τοκμάκ, βασικό στόχο των Ουκρανών στην προσπάθειά τους να κατέβουν προς την Αζοφική Θάλασσα και να κόψουν στα δύο τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του κατέστρεψαν αμερικανικής κατασκευής ταχύπλοο που μετέφερε Ουκρανούς στρατιώτες ανατολικά της Νήσου των Φιδιών, του μικρού νησιού της Μαύρης Θάλασσας που είχε καταληφθεί από τους Ρώσους κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αλλά απελευθερώθηκε από τον ουκρανικό στρατό. Τα θερμά επεισόδια στη Μαύρη Θάλασσα πύκνωσαν από τη στιγμή που η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, τον περασμένο μήνα. Σε ένα άλλο περιστατικό, πάντα σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο κατέρριψε ουκρανικό, αναγνωριστικό σκάφος σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όπου βρίσκονται ρωσικές εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου. Εξάλλου, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η αεράμυνα της Μόσχας κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ουκρανών προτού καταφέρουν να πλήξουν στόχους στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η ενίσχυση του Κιέβου με νέα οπλικά συστήματα προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις οποίες σκοντάφτει η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζει να απασχολεί τις δυτικές πρωτεύουσες. Μετά το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο, σε πρώτο πλάνο έρχονται οι ανάγκες του στρατού ξηράς. Χθες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της συζητάει με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ τρόπους ενίσχυσης των Ουκρανών με συστήματα που θα τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλης έκτασης ναρκοπέδια των Ρώσων στο νότιο μέτωπο.

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέβασε στο Διαδίκτυο το πρώτο του βίντεο ύστερα από το αποτυχημένο του κίνημα κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας του, τον Ιούνιο. Στο εν λόγω βίντεο ο Πριγκόζιν εμφανίζεται με στολή παραλλαγής και καραμπίνα σε έρημο μέρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρίσκεται στην Αφρική. «Η θερμοκρασία είναι πάνω από 50 βαθμούς, όλα καλά. Η Wagner κάνει τη Ρωσία ισχυρότερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική πιο ελεύθερη», δηλώνει ο Πριγκόζιν, μισθοφόροι του οποίου δρουν εδώ και χρόνια σε αφρικανικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT