Χόλιγουντ: Νέα πρόταση των μεγάλων στούντιο προς τους απεργούς συγγραφείς

Χόλιγουντ: Νέα πρόταση των μεγάλων στούντιο προς τους απεργούς συγγραφείς

Η πρόταση προς το σωματείο των συγγραφέων της Αμερικής (WGA) προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μισθών ύψους 13% για τα μέλη του.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους όρους της αναθεωρημένης πρότασής τους προς του συγγραφείς, παρουσίασαν χθες Τρίτη, τα μεγάλα στούντιο και οι υπηρεσίες streaming του Χόλιγουντ.

Η κίνηση γίνεται με στόχο τον τερματισμό της μίας από τις δύο απεργίες που έχουν παραλύσει το Χόλιγουντ. Η παραγωγή νέων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών έχει διακοπεί με τεράστιο κόστος, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την οικονομία της Καλιφόρνιας.

Η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία διαπραγματεύεται για λογαριασμό κολοσσών όπως η Walt Disney και η Netflix, τροποποίησε την προσφορά της.

Στην αναθεωρημένη πρότασή της περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για φλέγοντα για τους συγγραφείς ζητήματα, όπως οι αποζημιώσεις, η ελάχιστη στελέχωση των παραγωγών, οι αμοιβές τους, καθώς και οι περιορισμοί που αφορούν στη χρήση εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυξήσεις 13% στους μισθούς

Συγκεκριμένα, η πρόταση προς το σωματείο των συγγραφέων της Αμερικής (WGA) προβλέπει αυξήσεις μισθών ύψους 13% για τα μέλη του, στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης.

Επιπλέον, προβλέπεται πως το γραπτό περιεχόμενο που παράγεται με χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεν θα θεωρείται «λογοτεχνικό υλικό».

Οι πλατφόρμες streaming προσφέρθηκαν επίσης να γνωστοποιούν στη WGA τον συνολικό αριθμό ωρών προβολής για κάθε εκπομπή σε εμπιστευτικές τριμηνιαίες εκθέσεις.

«Ήρθαμε στο τραπέζι με μία προσφορά που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι συγγραφείς. Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στον στόχο για τερματισμό της απεργίας και ελπίζουμε ότι η WGA θα εργαστεί προς την ίδια κατεύθυνση», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της AMPTP Κάρολ Λαμπαρντίνι.

Από την πλευρά της WGA, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει σχόλιο ούτε επίσημη απάντηση.

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Η WGA, η οποία εκπροσωπεί περίπου 11.500 συγγραφείς κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις εργασίες στις 2 Μαΐου, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τα μεγάλα στούντιο και τις εταιρείες υπηρεσιών streaming.

Στις 14 Ιουλίου, στην απεργία προσχώρησε και το σωματείο ηθοποιών, Screen Actors Guild, παραλύοντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος της αμερικανικής κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT