Ευκολότερη η γερμανική υπηκοότητα

Η κυβέρνηση απλοποιεί τη διαδικασία και μειώνει τον χρόνο λήψης ιθαγένειας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Γερμανίας παρουσίασε χθες μία πρόταση για αλλαγή του νόμου που αφορά την ευκολότερη απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας. Για να τεθεί σε ισχύ η πρόταση, θα πρέπει να περάσει και από τα δύο Κοινοβούλια της χώρας.

«Είναι από τα πιο σημαντικά πρότζεκτ που έχει αναλάβει ο κυβερνητικός συνασπισμός», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάεζερ παρουσιάζοντας την πρόταση μεταρρύθμισης σε συνέντευξη Tύπου. «Eχουν γίνει διάφορες συζητήσεις, πολλές από τις οποίες, δυστυχώς, επισκιάστηκαν από κακεντρέχεια και όλα αυτά εις βάρος ανθρώπων που έχουν εργαστεί εδώ και που έχουν συνεισφέρει στην ευημερία μας», πρόσθεσε.

Η πρόταση

Το σχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση στην κατοχή διπλής υπηκοότητας, απλοποιεί τη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας, ενώ μειώνει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουν οι σχετικές αιτήσεις στα πέντε χρόνια από οκτώ χρόνια που είναι μέχρι σήμερα. Επιπλέον, όσοι και όσες μπορούν να αποδείξουν ένα υψηλό επίπεδο ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία, καθώς και υψηλής ποιότητας γνώση της γερμανικής γλώσσας, θα μπορούν να αποκτούν την ιδιότητα του πολίτη ακόμη και σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την πρόταση. Από την άλλη, άτομα που εξαρτώνται από την κρατική υποστήριξη –όπως πρόσφυγες που ζουν σε κέντρα φιλοξενίας ή λαμβάνουν επιδόματα– δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν για την υπηκοότητα. Σύμφωνα με το δίκτυο German Press Agency, ιδιαίτερη αυστηρός θα είναι ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα διεκδίκησης του δικαιώματος για τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για διάπραξη εγκλημάτων με αντισημιτικά ή ρατσιστικά κίνητρα.

«Θα κερδίσουμε τα καλύτερα μυαλά μόνο εάν τα πείσουμε πως μπορούν να γίνουν πλήρη μέλη της κοινωνίας μας στο άμεσο μέλλον», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.

Η μεταρρύθμιση σκοπεύει ακόμη να ανοίξει περαιτέρω τον δρόμο προς την πολιτογράφηση για τα μέλη της γενιάς των «εργατών με πρόσκληση», των γνωστών γκασταρμπάιτερ, οι οποίοι ήρθαν στη χώρα τη δεκαετία του ’60 προερχόμενοι σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία και την Ελλάδα. Η πρόταση για τους ανθρώπους αυτής της γενιάς είναι να περνούν απλώς ένα προφορικό τεστ ώστε να κριθούν οι δεξιότητές τους στη χρήση των γερμανικών.

Ο νόμος θα επιτρέπει σε περισσότερους κατοίκους να κατέχουν διπλή εθνικότητα, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων της τουρκικής κοινότητας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα, το δικαίωμα στη διπλή υπηκοότητα είναι σε γενικές γραμμές περιορισμένο στην Ε.Ε., με ορισμένες μικρές εξαιρέσεις.

Ανάγκη για εργάτες

Η μεταρρύθμιση για τη γερμανική υπηκοότητα ήταν μια δέσμευση την οποία ο καγκελάριος Ολαφ Σόλτς και ο κυβερνητικός του συνασπισμός, αποτελούμενος από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους νεοφιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Οικολόγους Πρασίνους, ανέλαβαν από τους πρώτους μήνες της εκλογής τους το 2021. Ο λόγος είναι πως άπαντες συμφωνούν ότι η Γερμανία έχει στην παρούσα φάση ανάγκη από νέο εργατικό, επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό. «Βρισκόμαστε στη μέση ενός παγκόσμιου αγώνα για να προσελκύσουμε τα καλύτερα μυαλά», τόνισε η υπουργός Φάεζερ. «Ομως θα κερδίσουμε τα καλύτερα μυαλά μόνο εάν τα πείσουμε πως μπορούν να γίνουν πλήρη μέλη της κοινωνίας μας στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε. Ερωτηθείσα σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης να διευκολύνει τη διπλή υπηκοότητα στο νέο νομοσχέδιο, απάντησε: «Σκοπός μας είναι ο νόμος να αντανακλά την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα της γερμανικής κοινωνίας. Αφήνοντας τους ανθρώπους να έχουν διπλή υπηκοότητα σημαίνει ότι τους καλούμε να εργαστούν εδώ χωρίς να τους αναγκάζουμε να απαρνηθούν ένα μέρος της ταυτότητάς τους».

Ταυτότητα φύλου 

Ως μέρος της δέσμευσής του να κάνει τη γερμανική κοινωνία ακόμη πιο συμπεριληπτική, ο κυβερνητικός συνασπισμός προχώρησε χθες σε ένα ριζοσπαστικό νομοθετικό βήμα. Συγκεκριμένα, το συμβούλιο του καγκελαρίου Σολτς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προωθήσει έναν «νόμο αυτοπροσδιορισμού», που θα διευκολύνει τα τρανς και τα μη δυαδικά άτομα να αλλάζουν νόμιμα το όνομα και το επίσημο φύλο τους, παρακάμπτοντας διαδικασίες που έχουν χαρακτηριστεί ταπεινωτικές και ψυχοφθόρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν τα στοιχεία τους θα πρέπει απλώς να κάνουν μία αίτηση στην αρμόδια αρχή με την οποία θα αποδέχονται ότι η επιλογή τους ανταποκρίνεται καλύτερα στην ταυτότητά τους και πως γνωρίζουν τις πιθανές συνέπειες της αλλαγής. Στη διαδικασία αυτή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα έχουν πρόσβαση άτομα από την ηλικία των 14 ετών. Αν και η πρωτοβουλία γέννησε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και της άκρας Δεξιάς, ο καγκελάριος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση. «Η Γερμανία αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Και γι’ αυτό προσαρμόζουμε τους νόμους μας πάνω στις διαφορετικές πραγματικότητες της ζωής», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT