Ρεπουμπλικανοί: Μόνος ένας υποψήφιος αναγνώρισε ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή

Ρεπουμπλικανοί: Μόνος ένας υποψήφιος αναγνώρισε ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή

Το θέμα βρίσκεται συνέχεια στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν καταστροφές στις ΗΠΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του πρώτου ντιμπέιτ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ήρθε 20 λεπτά μετά την έναρξη του.  

Οι συντονιστές του δικτύο Fox News διάβασαν αρχικά μερικά στατιστικά στοιχεία από τις φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη. Στη συνέχεια έπαιξαν ένα απόσπασμα από ένα μέλος της οργάνωσης Young Americans for Freedom, μιας συντηρητικής ακτιβιστικής οργάνωσης νέων, που παραδέχεται ότι το κλίμα είναι το υπ’ αριθμόν ζήτημα για την Generation Z. Στη συνέχεια λοιπόν, οι συντονιστές ρώτησαν τους οκτώ παρευρισκόμενους: «Συνέβαλε ο άνθρωπος στην κλιματική αλλαγή;» 

Οταν τους ζητήθηκε να σηκώσουν το χέρι για το αν πιστεύουν στην ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος, κανείς δεν το έπραξε. 

Μόνο η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απάντησε λακωνικά στην ερώτηση: «Ναι, έχει». Ωστόσο πρόσθεσε, «ήταν στο χέρι της Κίνας και της Ινδίας να μειώσουν τις εκπομπές αερίων». 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε ότι ήταν παιδαριώδες να ζητείται η ανάταση του χεριού και αντ’ αυτού τα έβαλε με τον Τζο Μπάιντεν για την πυρκαγιά στη Χαβάη.

«Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των ΗΠΑ είχε κόστος για την οικονομία», δήλωσε ο Γερουσιαστής Τιμ Σκοτ. 

Ενας υποψήφιος δήλωσε ότι η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη. «Η πραγματικότητα είναι ότι η ατζέντα κατά της απαλλαγής από τον άνθρακα κάνει κακό στην οικονομία μας», υποστήριξε ο Βίβεκ Ραμασουάμι, εκατομμυριούχος βιοτεχνολογίας. «Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τις κακές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή παρά από την πραγματική κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε. 

Αντί να απαντήσει στην ερώτηση για το κλίμα, ο Κρις Κρίστι έστρεψε τα πυρά του στον Ραμασουάμι, αποκαλώντας τον «τύπο που ακούγεται σαν ChatGPT».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέλεξε να μην παρευρεθεί, έχει στο παρελθόν υποβαθμίσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής αστειευόμενος για την άνοδο των ωκεανών κατά ένα εκατοστό της ίντσας σε διάστημα 300 ετών. Ως πρόεδρος, άλλωστε αποσύρθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το θέμα βρίσκεται συνέχεια στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν καταστροφές στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί Μάουι της Χαβάης από πυρκαγιές και εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται, ενώ η Καλιφόρνια επλήγη από την πρώτη τροπική καταιγίδα της εδώ και 80 χρόνια.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT