Αυτό που είδα στην τηλεμαχία ήταν πλήρης ηθική δειλία

Αυτό που είδα στην τηλεμαχία ήταν πλήρης ηθική δειλία

Υποταγή στον Τραμπ απαιτούν οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών και σε αυτό δεσμεύθηκαν οι υποψήφιοι, πλην των Κρίστι και Χάτσινσον

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρον ντε Σάντις κατηγόρησε τον Τραμπ για τα lockdowns, ενώ η Νίκι Χέιλι του επιτέθηκε για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Η απόφασή τους ήταν γενναία, λένε κάποιοι.

Τι ανοησίες! Οταν τους ζητήθηκε αργότερα να σηκώσουν το χέρι αν θα στήριζαν τον Τραμπ εφόσον κέρδιζε το χρίσμα ως κατάδικος, να σου το χέρι του Ντε Σάντις σηκωμένο, όπως και αυτό της Χέιλι. Χωρίς να διστάσουν, χωρίς να αναρωτηθούν, χωρίς να αμφιταλαντευθούν. Καμία ανησυχία για τις 91 κακουργηματικές διώξεις, καμία απορία για την ισχύ του κατηγορητηρίου. Μόνο υποταγή στον Τραμπ, αυτό απαιτούν οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών και σε αυτό δεσμεύθηκαν οι οκτώ υποψήφιοι, πλην του Κρις Κρίστι και του Ασα Χάτσινσον. Ο βαθμός υποταγής διέφερε σοβαρά ανάλογα με το πρόσωπο. Στην αμφιταλαντευόμενη άκρη βρισκόταν ο Μάικ Πενς, ο οποίος μοιάζει να απέκτησε αξιοπρέπεια ύστερα από μία τετραετία οσφυοκαμψίας ως αντιπρόεδρος. Στο ντιμπέιτ, ο Πενς εκφώνησε μονόλογο, στον οποίο εξήρε τη στάση του την 6η Ιανουαρίου 2021, όταν αρνήθηκε να υπακούσει στον Τραμπ και να ακυρώσει το αποτέλεσμα. «Μου ζήτησε να τον βάλω πάνω από το σύνταγμα και επέλεξα το σύνταγμα. Και πάντα αυτό θα κάνω», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος, ο οποίος ακούστηκε πατρικός και σοβαρός. Με τον ίδιο τόνο φωνής ικέτευσε τους ψηφοφόρους να μην εκλέξουν κάποιον ο οποίος αξιολογεί την πολιτική επιβίωση πάνω από κάθε τι. Επρόκειτο για οδηγία στροφής μακριά από τον Τραμπ.

Το κόμμα, όμως, παραμένει προσκολλημένο σε αυτόν, ενώ το δίδαγμα της βραδιάς ήταν ότι η πολιτική παρουσία του Τραμπ παρέμεινε ασφυκτική, παρά την απουσία του από την αίθουσα. Οι υποψήφιοι αποδείχθηκαν δειλοί και ανερμάτιστοι στην προσπάθειά τους να επικρίνουν τον Τραμπ χωρίς να τον τραυματίσουν. Η εμφάνισή τους στο ντιμπέιτ συνδύασε την ηθική δειλία με την πολιτική ανικανότητα, για να προσφέρει ένα σοκαριστικό, εξοργιστικό θέαμα.

Πώς είναι δυνατόν να επαινείται η στάση του Πενς την 6η Ιανουαρίου και παράλληλα να περνούν ασχολίαστες οι σημερινές διώξεις κατά του Τραμπ, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν μάλιστα «τρομακτική πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης»; Αυτή την οξύμωρη και εντελώς ανόητη θέση υιοθέτησαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ. Εκεί, απέδειξαν ότι είναι μικροί Τραμπ, ραγισμένοι καθρέφτες του δασκάλου.

Οι φωνασκίες και οι θεατρινισμοί του Ραμασουάνι δεν έκρυψαν την πραγματικότητα: ότι πρόκειται για μέλος της αίρεσης Τραμπ και κατά συρροή κόλακά του. Φαντάζομαι ότι αυτή ήταν η οντισιόν του για υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τραμπ. Ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε τον Τραμπ «καλύτερο πρόεδρο του 21ου αιώνα», παρότι αυτό τον τοποθετεί πάνω από έναν μόνο Ρεπουμπλικανό ένοικο του Λευκού Οίκου. Ρώτησε, τέλος, τους ανθυποψηφίους του ποιος θα είχε την «τόλμη» να προσφέρει χάρη στον Τραμπ την πρώτη ημέρα μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία.

Ο 38χρονος υποψήφιος είναι σαν τον Τραμπ σε στάδιο προνύμφης και διαμορφώνεται μέσα στο κουκούλι του κινήματος MAGA χωρίς να έχει γίνει ακόμη πεταλούδα. Ο ναρκισσισμός του, ωστόσο, είναι πλήρως σχηματισμένος, όπως φαίνεται και από τις δημοσιεύσεις του σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζεται να παίζει τένις χωρίς μπλούζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT