Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη για χαμένες, κλεμμένες και κατεστραμμένες αρχαιότητες.
Η παραίτηση του Χάρτγουικ Φίσερ, στη σκιά του σκανδάλου, έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο και έχει άμεση ισχύ.
Αποχωρεί, μέχρι νεωτέρας, ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Χάρτγουικ Φίσερ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλεμμένες και χαμένες αρχαιότητες.
Ο ειδικός και έμπορος έργων τέχνης Ιτάι Γκραντέλ ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε δει στο διαδίκτυο αρχαία αντικείμενα του μουσείου και ειδοποίησε τη διοίκηση του σύμφωνα με την αλληλογραφία που επικαλείται το BBC ανάμεσα στον ίδιο και την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.
Ο αναπληρωτής διευθυντής Γουίλιαμς φέρεται να απάντησε στον Γκραντέλ ότι δεν υπήρξαν υπόνοιες οποιασδήποτε παράβασης.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι άρχισε να υποψιάζεται το ενδεχόμενο κλοπής όταν είδε μια φωτογραφία ενός εκμαγείου ενός ρωμαϊκού θραύσματος, το οποίο, όπως είπε, ήταν προς πώληση και είχε καταχωρηθεί στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε.
Δημόσια «συγγνώμη» από το Φίσερ
«Τις τελευταίες μέρες αναλογίζομαι σε κάθε τους λεπτομέρεια τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα που διεξάγεται. Φαίνεται πως το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε ολοκληρωμένα, όπως θα έπρεπε, στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που σήμερα έχει αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για αυτή την αποτυχία πρέπει να βαρύνει τελικά τον Διευθυντή», δήλωσε ο Φίσερ ζητώντας επίσης δημοσίως συγγνώμη για την αμφισβήτηση μέσα στην εβδομάδα, του Δρ. Γκράντελ, ο οποίος και είχε ειδοποιήσει το μουσείο ότι αρχαιότητες από τις συλλογές του βρίσκονται προς πώληση στο eBay.
«Η παρουσία μου αποτελεί εμπόδιο», είπε ακόμη ο κ. Φίσερ και χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζει το μουσείο ως «εξαιρετικά σοβαρή». «Τα τελευταία επτά χρόνια είχα την τιμή να συνεργαστώ με ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους λειτουργούς. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένας καταπληκτικός οργανισμός και ήταν τιμή μου που ήμουν επικεφαλής του».
Ο πρόεδρος του μουσείου και επικεφαλής των Trustees Τζορτζ Οσμπορν αποδέχτηκε την παραίτηση του Φίσερ και δήλωσε ότι «έπραξε έντιμα αντιμετωπίζοντας τα λάθη του». Πρόσθεσε ακόμη ότι κανείς δεν αμφισβήτησε την αφοσίωση του Φίσερ στο μουσείο και την ακεραιότητα του. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για αυτό: θα διορθώσουμε ό,τι έχει πάει λάθος. Το μουσείο έχει μια αποστολή που διαρκεί εδώ και πολλές γενιές. Θα μάθουμε, θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και θα είμαστε άξιοι θαυμασμού ξανά», δήλωσε ο κ. Οσμπορν.
Ο Χ. Φίσερ είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή, αλλά φαίνεται πως η αποκάλυψη του σκανδάλου επιτάχυνε τις εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε πως αντικείμενά του είχαν «κλαπεί ή και εξαφανιστεί», συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα.
Το Μουσείο ανακοίνωσε ότι απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την υπόθεση των χαμένων θησαυρών.
Δημοσίευμα της Daily Telegraph ανεβάζει τον αριθμό των αρχαιοτήτων που έκαναν φτερά «κοντά στις 2.000», επικαλούμενη πηγές της εφημερίδας.
Tο σκάνδαλο κλοπής θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο διερευνήθηκε με καθυστέρηση, παρότι πολύτιμα αντικείμενα είχαν τεθεί προς πώληση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών eBay.
Το Βρετανικό είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.