Ιράν: Ο εμπλουτισμός ουρανίου συνεχίζεται

Ιράν: Ο εμπλουτισμός ουρανίου συνεχίζεται

Το Κοινοβούλιο της χώρας έχει ψηφίσει νόμο που προβλέπει τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, όπως η επιτάχυνση του εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το όριο που έθετε η συμφωνία του 2015

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν συνεχίζεται βάσει νόμου-πλαισίου του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχαμάντ Εσλαμί, απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την επιβράδυνση από την Τεχεράνη του εμπλουτισμού της ουρανίου σε ποσοστό 60%.

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου συνεχίζεται βάσει του στρατηγικού νόμου-πλαισίου», σημείωσε ο Εσλαμί, αναφερόμενος σε σχετική νομοθεσία.

Προ ολίγων ημερών, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ιράν επιβράδυνε σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύει ουράνιο εμπλουτισμένο κοντά στα επίπεδα που είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου και ότι αραίωσε μέρος των αποθεμάτων του, κινήσεις που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις εντάσεις με τις ΗΠΑ και να επανενεργοποιήσουν ευρύτερες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το 2020 το Κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, όπως η επιτάχυνση του εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το όριο που έθετε η συμφωνία του 2015 με διεθνείς δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αν οι άλλες πλευρές δεν τηρούν πλήρως τη συμφωνία.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή το 2018 και την εκ νέου επιβολή από την Ουάσιγκτον κυρώσεων στο Ιράν, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς που ορίζονταν για το πυρηνικό πρόγραμμά της από τη συμφωνία.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT