FT: Τι σημαίνει η σιωπή της Αθήνας για τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο;

FT: Τι σημαίνει η σιωπή της Αθήνας για τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο;

Σύμφωνα με τους FT, ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, είπε στους συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος που ο Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά των 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιστεύει ότι μια ιστορική πολιτιστική συμφωνία ανταλλαγής με την Ελλάδα, που περιλαμβάνει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι ακόμη δυνατόν να ολοκληρωθεί, παρά την κρίση με τις κλοπές στο ίδρυμα του Λονδίνου, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλείται ρεπορτάζ των Financial Times.

Ο Οσμπορν και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν συνομιλίες για ένα καινοτόμο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ορισμένα από τα Γλυπτά θα δανείζονταν στην Αθήνα, με ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται στο Λονδίνο ως «ανταπόδοση», λένε οι FT.

Αν και ο Μητσοτάκης επιμένει ότι θέλει να επιστραφούν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα –και όχι να σταλούν στην Αθήνα τμηματικά με μακροχρόνια δάνεια– και οι δύο πλευρές λένε ότι οι συζητήσεις είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

Οι αποκαλύψεις, αυτόν τον μήνα, για σειρά κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο –με ορισμένα αντικείμενα να εμφανίζονται προς πώληση στο eBay– προκάλεσαν κριτική από Ελληνες υπουργούς και αξιωματούχους.

Αν και ο Μητσοτάκης επιμένει ότι θέλει να επιστραφούν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα –και όχι να σταλούν στην Αθήνα τμηματικά με μακροχρόνια δάνεια– και οι δύο πλευρές λένε ότι οι συζητήσεις είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

Ωστόσο, ο Οσμπορν, σύμφωνα με τους FT, είπε στους συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος που ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά των 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά σε αυτή τη σιωπή», είπε πηγή του Βρετανικού Μουσείου.

Ενας γνώστης όσων αφορούν το μουσείο, ανέφερε στους FT ότι ήταν ένα σημάδι πως η Αθήνα θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία.

Ο Οσμπορν είχε προτείνει μια σειρά δανειακών συμφωνιών που αφορούσαν τα Γλυπτά που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίες σταδιακά θα δημιουργούσαν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο ακόμη είναι υπό συζήτηση, η Ελλάδα δεν θα απαρνούνταν την αξίωση για τα Γλυπτά, ενώ το Βρετανικό Μουσείο θα έστελνε στην Αθήνα δυνητικά το ένα τρίτο ή περισσότερα από τα αυτά για καθορισμένη περίοδο.

Στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συνεργασίας του Παρθενώνα», η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο θησαυρούς που δεν είχαν εκτεθεί ξανά στο Βρετανικό Μουσείο, λένε οι FT.

Στα τέλη του 2022, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στον Οσμπορν ότι ήθελε να επιστρέψει μόνιμα η ζωφόρος, όχι ως δανεική και όχι σε τμήματα, αλλά και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι δυνατή.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά σε αυτή τη σιωπή», είπε πηγή του Βρετανικού Μουσείου. Ενας γνώστης όσων αφορούν το μουσείο ανέφερε στους FT ότι ήταν ένα σημάδι πως η Αθήνα θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία.

Ο Μητσοτάκης είπε τον Ιανουάριο –πριν από την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία τον Ιούνιο– πως ήλπιζε να επαναπατρίσει σύντομα τα Γλυπτά: «Αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο μετά τις εκλογές».

Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους FT: «Παρακολουθούμε στενά τις εκδηλώσεις στο Βρετανικό Μουσείο και, όπως και άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα, είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής.

«Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Το Βρετανικό Μουσείο έχει μια διορατική ηγεσία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία και πλήρη θητεία. Και το μελλοντικό σχήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σαφέστερο σε 18 μήνες.

Ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγείται εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ακρόπολη, ισχυρίζεται ότι το κλίμα για συμφωνία για τους θησαυρούς του Παρθενώνα ήταν καλύτερο απ’ ό,τι εδώ και 200 χρόνια.

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει μια διορατική ηγεσία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία και πλήρη θητεία. Και το μελλοντικό σχήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σαφέστερο σε 18 μήνες», είπε.

Ο Οσμπορν υποσχέθηκε να επιταχύνει την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των αντικειμένων στη συλλογή του ιδρύματος, καθώς κλιμακώθηκε η κρίση για τις κλοπές θησαυρών.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών παραδέχτηκε το Σάββατο ότι έως και 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή εξαφανιστεί και ότι το μουσείο απέτυχε να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις, το 2021, ότι αντικείμενα έβγαιναν προς πώληση στο Διαδίκτυο.

Είπε πως «η ομοθυμαδόν άποψη» στο Βρετανικό Μουσείο μπορεί να έπεισε τα αφεντικά εκείνη την εποχή πως ήταν αδιανόητο κάποιος συνάδελφος να έκλεβε αντικείμενα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι υπήρχε συγκάλυψη», γράφουν οι FT.

Ο Οσμπορν επιβεβαίωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν είχε πλήρες μητρώο όλων των αντικειμένων της συλλογής του και υποσχέθηκε να επισπεύσει την οριστικοποίηση αυτής της διαδικασίας.

Ο Χάρτγουιγκ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, παραιτήθηκε την Παρασκευή λόγω της απάντησής του στην κλοπή αντικειμένων από τη συλλογή του, παραδεχόμενος ότι το ίδρυμα αντιμετώπιζε μια κατάσταση «υψίστης σοβαρότητας», ενώ και ο υποδιευθυντής του μουσείου αποχώρησε «μέχρι νεωτέρας».

Πηγή: Financial Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT