Η ακροδεξιά της Φινλανδίας απέσυρε το αίτημα για έξοδο από την Ε.Ε.

Η ακροδεξιά της Φινλανδίας απέσυρε το αίτημα για έξοδο από την Ε.Ε.

Η νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Φινλανδίας δήλωσε πως το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού καταδεικνύει σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρυξέλλες μπορούν να σταματήσουν να ανησυχούν για την προσπάθεια της φινλανδικής ακροδεξιάς να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε., τουλάχιστον προς το παρόν, δήλωσε η νέα φιλοευρωπαία υπουργός Εξωτερικών του σκανδιναβικού κράτους. 

Η νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Φινλανδίας, Ελίνα Βάλτονεν, δήλωσε πως το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού, το οποίο προέκυψε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων συνομιλιών, καταδεικνύει τη σαφή φιλοευρωπαϊκή γραμμή του Ελσίνκι. 

Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, το δεύτερο μεγαλύτερο από τα τέσσερα κυβερνητικά κόμματα μετά το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (ΚΕΣ), με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Απριλίου, το οποίο πέτυχε με βασική υπόσχεση να κόψει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές, παραμένει προσηλωμένο σε αυτό που αποκαλεί «μακροπρόθεσμο» στόχο να βγάλει τη Φινλανδία από την Ε.Ε..

Υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες έχουν πάρει πλήθος πολιτικές αποφάσεις κόντρα στις εθνικές κυβερνήσεις. 

Ωστόσο, στο φινλανδικό κυβερνητικό πρόγραμμα -το οποίο μεταξύ άλλων περιγράφει τη Φινλανδία ως «ενεργό, αξιόπιστο και προσανατολισμένο σε λύσεις κράτος μέλος» – δεν υπάρχουν πολλά σημάδια διαφωνίας του κόμματος των Φινλανδών με τη φιλοευρωπαϊκή στάση του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού.

Ριζική μετατόπιση 

Τα λόγια της Βάλτονεν καθησύχασαν, έστω προσωρινά, τις ανησυχίες αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν με ανησυχία την άνοδο της ακροδεξιάς σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης. 

Η άνοδος της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία είναι ενδεικτική της ριζικής μετατόπισης στις ισορροπίες δυνάμεων. Ωστόσο, μετατοπίσεις εντοπίζονται και αλλού. Στη Σουηδία, οι εκκλήσεις της ακροδεξιάς να επιστρέψουν οι εξουσίες από τις Βρυξέλλες στη Στοκχόλμη έχουν γίνει πιο έντονες τις τελευταίες εβδομάδες. 

Στα μέσα Αυγούστου, κατά το ετήσιο συνέδριο του Κόμματος των Φινλανδών στη νοτιοδυτική πόλη Τάμπερε, αξιωματούχος του ακροδεξιού κόμματος επανέλαβε τον στόχο  αποχώρησης από την Ε.Ε., επικαλούμενος «δημοκρατικό έλλειμμα» των Βρυξελλών.

Άλλοι που πήραν τον λόγο στην εκδήλωση επιτέθηκαν στη στρατηγική της Ε.Ε. για το κλίμα, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντάς τη «δικτατορική».

Ρωσική εισβολή

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν αναγνωρίσει ότι μια πιο κατακερματισμένη Ε.Ε. θα ήταν πιθανότατα λιγότερο αποτελεσματική στην παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στην Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας. 

Η Βάλτονεν τόνισε ότι αυτός είναι βασικός λόγος για τον οποίο το Κόμμα των Φινλανδών θα μπορούσε να είναι λιγότερο πρόθυμο να πιέσει ανοιχτά για την αποχώρηση της Φινλανδίας από την Ε.Ε. βραχυπρόθεσμα.

«Η εισβολή έδειξε όχι μόνο ότι η Δύση είναι ενωμένη, αλλά και ότι η Ε.Ε. είναι πιο ενωμένη υποστηρίζοντας την Ουκρανία και παίρνοντας επίσης σαφή θέση κατά της Ρωσίας», ανέφερε η ίδια.

Η τάση υπέρ της Ε.Ε. παραμένει σχετικά ισχυρή στη Φινλανδία, όπως προκύπτει από έκθεση του φινλανδικού επιχειρηματικού λόμπι EVA τον Μάιο. Το 64% των Φινλανδών εμφανίζονται να είναι «θετικοί» απέναντι της Ε.Ε. (με βάση τις απαντήσεις 2.043 ατόμων).

Είσοδος στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, εκτός από την πολιτική της κυβέρνησης ως προς την Ε.Ε., έχει επικεντρωθεί στη διασφάλιση της ομαλής εισόδου της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την προσχώρησή της στη στρατιωτική συμμαχία. 

Η κίνηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση πολλών Ρώσων αξιωματούχων.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και πιθανή μελλοντική είσοδος της γειτονικής Σουηδίας, αποτελεί «σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα».

Ο Σοϊγκού πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέα όπλα στη Φινλανδία «ικανά να πλήξουν κρίσιμους στόχους στα βορειοδυτικά της Ρωσίας».

Τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Ρωσία

Η Φινλανδία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα της Ε.Ε. με τη Ρωσία, τα οποία εκτείνονται σε μήκος 1.340 χιλιομέτρων. Παρά την πολυτάραχη ιστορία τους, οι δύο χώρες διατηρούσαν ειρηνική και συνεργατική σχέση επί δεκαετίες.

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντική αλλαγή στις σχέσεις τους, με σαφέστερη συνέπεια την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού θεωρείται από την πολιτική ηγεσία πως αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και οι αντιευρωπαϊκές φωνές χαμηλώνουν, καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία θεωρείται απίθανο να εξομαλυνθούν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT