Νορβηγία: Χτίζει φράχτη για να μη «μεταναστεύουν» οι τάρανδοί της στα ρωσικά βοσκοτόπια

Νορβηγία: Χτίζει φράχτη για να μη «μεταναστεύουν» οι τάρανδοί της στα ρωσικά βοσκοτόπια

Τα τακτικά αυτά πηγαινέλα των ταράνδων θα ήταν ανώδυνα, αν το Όσλο δεν υποχρεούτο να αποζημιώνει τη Μόσχα για την απώλεια χορτολιβαδικών εκτάσεων.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νορβηγία ξαναχτίζει έναν ρημαγμένο φράχτη χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ρωσία προκειμένου να σταματήσει τις… παράνομες εξόδους των ταράνδων που «μεταναστεύουν» για βοσκήσουν στα ρωσικά λιβάδια. 

Τα τακτικά αυτά πηγαινέλα θα ήταν ουσιαστικά ανώδυνα, αν το Όσλο δεν υποχρεούτο να αποζημιώνει τη Μόσχα για την απώλεια χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές, από την αρχή του χρόνου 42 τάρανδοι έχουν περάσει τα σύνορα αναζητώντας καλύτερα βοσκοτόπια. 

Ο φράχτης για τους ταράνδους στα σύνορα Νορβηγίας – Ρωσίας που κατασκευάστηκε το 1954, έχει μήκος 150 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το νορβηγικό υπουργείο Γεωργίας, ένα τμήμα επτά χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Χάμποργκβατνέτ και Στόρσκογκ θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Η ανακατασκευή που αναμένεται να κοστίσει περί τα 350.000 δολάρια (3,7 εκατομμύρια κορώνες), περιλαμβάνει προκλήσεις, εμπόδια και πολλή γραφειοκρατία

Μία από τις προκλήσεις για τους κατασκευαστές αποτελεί το γεγονός πως οι εργάτες θα πρέπει να παραμένουν στη νορβηγική πλευρά των συνόρων καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, καθώς ενδεχόμενο πέρασμά τους σε ρωσικό έδαφος χωρίς βίζα, θεωρείται παράνομη είσοδος σε ξένη χώρα – με ό,τι αυτή συνεπάγεται. 

Επιπλέον, η Ρωσία ήδη διεκδικεί περίπου 50.000 κορώνες (4,700 δολάρια) για κάθε τάρανδο που περνά τα σύνορα για να βοσκήσει στις καταπράσινες εκτάσεις του φυσικού καταφυγίου Pasvik Zapovednik στην επαρχία Μουρμάνσκ, αλλά και το εφάπαξ ποσό των 4,4 εκατ. δολαρίων για τις ημέρες που τα μεγάλα αυτά ελάφια της Αρκτικής τρέφονταν ανεμπόδιστα στα βοσκοτόπια του φυσικού αυτού καταφυγίου.

Από τα 42 ζώα που διαπιστώθηκε πως είχαν περάσει τα σύνορα, τα 40 μεταφέρθηκαν πίσω και σφαγιάστηκαν υπό το φόβο επιστροφής τους στη Ρωσία. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT