Φινλανδία: Στο 2,3% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες για το 2024

Φινλανδία: Στο 2,3% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες για το 2024

Η φινλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα το 2024.

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία, σχεδιάζει να δαπανήσει το 2,3% του ΑΕΠ της για την άμυνα το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Τα – συνολικά 31 πια – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Στο παρελθόν ωστόσο, αυτός ο στόχος του 2% έπρεπε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου και μόνο επτά σύμμαχοι είχαν καταφέρει να τον υλοποιήσουν το 2022.

Εγκαταλείποντας μια πολιτική δεκαετιών ουδετερότητας, η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο, «απαντώντας» έτσι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 2,3% του ΑΕΠ της, για την άμυνα το 2024.

Οι αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35.

Στις αμυντικές δαπάνες συνυπολογίζεται, όμως, και η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με τη συνολική αξία των φινλανδικών δωρεών στρατιωτικού εξοπλισμού να ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT