Συνελήφθη Γερμανός που κατηγορείται ότι εφοδίαζε με εξαρτήματα τη βιομηχανία drone της Ρωσίας

Συνελήφθη Γερμανός που κατηγορείται ότι εφοδίαζε με εξαρτήματα τη βιομηχανία drone της Ρωσίας

Η συνολική αξία των εξαρτημάτων που εξήχθησαν στην Ρωσία έφθασε τα 714.000 ευρώ.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενική εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη ένας Γερμανός πολίτης, ο οποίος όμως έχει και ρωσική υπηκοότητα, ως ύποπτος για εξαγωγές εξαρτημάτων στη Ρωσία τα οποία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο κατηγορούμενος, που αναφέρεται μόνο ως Βάλντεμαρ Β., κατηγορείται ότι παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2023, ο Βάλντεμαρ Β. φέρεται να είχε εξαγάγει 26 φορές ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε ρωσική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής στρατιωτικού υλικού και, ειδικότερα, μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών Orlan-10.

Εταιρεία που ανήκει στον κατηγορούμενο κατηγορείται ότι εισήγαγε ηλεκτρονικά εξαρτήματα από τρίτες χώρες στην Γερμανία και στη συνέχεια τα έστελνε σε δύο ρωσικές εταιρείες. Μέσω των εταιρειών αυτών κατέληγαν σε επιχείρηση της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι εξαγωγές προς τη Ρωσία γίνονταν μέσω της Λιθουανίας και του Ντουμπάι.

«Για να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ, ο Βάλντεμαρ Β. εισήγαγε γενικά είδη από το εξωτερικό στη Γερμανία και στη συνέχεια τα εξήγαγε στη Ρωσία – εν μέρει μέσω μιας εταιρείας που ήλεγχε στη Βάδη-Βυρτεμβέργη [νοτιοδυτικά]», ανέφερε η εισαγγελία.

Η συνολική αξία των εξαρτημάτων που εξήχθησαν στην Ρωσία έφθασε τα 714.000 ευρώ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας επιχειρηματίας συνελήφθη ως ύποπτος για την παροχή εργαλειομηχανών που χρησιμοποιούνται από ρωσική εταιρεία για την παραγωγή τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT