Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο Πεκίνο: Θέλουμε ρεαλιστική σχέση με την Κίνα

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο Πεκίνο: Θέλουμε ρεαλιστική σχέση με την Κίνα

Ο Κλέβερλι πραγματοποιεί πολυαναμενόμενο ταξίδι στην Κίνα, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από χρόνια εντάσεων.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε την Τετάρτη ότι το Λονδίνο θέλει να έχει ρεαλιστική σχέση με το Πεκίνο, αλλά προειδοποίησε ότι θα παραμείνει ξεκάθαρος ως προς τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες διαφωνούν.

Ο Κλέβερλι πραγματοποιεί πολυαναμενόμενο ταξίδι στην Κίνα, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από χρόνια εντάσεων για ζητήματα ασφάλειας, επενδύσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όχι» στην απομόνωση της Κίνας

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο Πεκίνο: Θέλουμε ρεαλιστική σχέση με την Κίνα-1

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή χωρίς τη συμβολή της.

«Είμαστε ξεκάθαροι ως προς τους τομείς όπου έχουμε θεμελιώδεις διαφωνίες με την Κίνα και θίγουμε αυτά τα ζητήματα όταν συναντιόμαστε», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι πρέπει να έχουμε ρεαλιστική και λογική σχέση εργασίας με την Κίνα λόγω των θεμάτων που μας επηρεάζουν ανά τον κόσμο», όπως εξήγησε.

Πιέσεις για σκλήρυνση της στάσης του Λονδίνου

Ο Κλέβερλι είναι ο υψηλότερος Βρετανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα την τελευταία εξαετία.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος, όσο και συνολικά η βρετανική κυβέρνηση, δέχονται πιέσεις από βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, που επιδιώκουν το Λονδίνο να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα και να χαρακτηρίσει τη χώρα ως «απειλή για τη βρετανική εθνική ασφάλεια».

Συντηρητικός, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές ποιο είναι το «όφελος» του ταξιδιού. «Θα έπρεπε να τηρούμε σθεναρή στάση απέναντι στην Κίνα, αλλά φαίνεται ότι συμβαίνει το αντίθετο», φέρεται να σχολίασε.

Επιπλέον, η επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, η συντηρητική Αλίσια Κέρνς, εξέφρασε την άποψη ότι οι υπουργοί δεν έχουν συνεκτική στρατηγική ως προς το Πεκίνο.

Η Κερνς παρουσίασε έκθεση που επικρίνει την κυβερνητική πολιτική για την Κίνα.

«Πρόκειται για σημαντική και μεγάλη χώρα, χώρα περίπλοκη, με επιρροή και επομένως η σχέση μας με την Κίνα θα είναι αναγκαστικά εξίσου περίπλοκη», τόνισε ο Κλέβερλι.

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Χαν Τζενγκ σημείωσε από την πλευρά του, κατά τη συνάντηση με τον Κλέβερλι, ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα μπορούσαν να σημειώσουν νέα πρόοδο στις σχέσεις τους.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT