Τουρκία και Ρωσία σχεδιάζουν «εναλλακτική συμφωνία» για τα σιτηρά

Τουρκία και Ρωσία σχεδιάζουν «εναλλακτική συμφωνία» για τα σιτηρά

Το 2022, η Ρωσία εξήγαγε 11,5 εκατ. τόνους σιτηρών στην Αφρική και το πρώτο εξάμηνο φέτος σχεδόν 10 τόνους

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του θα συζητήσουν μια εναλλακτική πρόταση της Μόσχας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα έστελνε ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένη τιμή, με οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ, για να σταλούν στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Προ μηνός, οι Financial Times είχαν αναφερθεί σε ρωσικό σχέδιο αποστολής ενός εκατομμυρίου τόνους σιτηρών στην Τουρκία με το Κατάρ να πληρώνει το αντίτιμο. Εν συνεχεία τα σιτηρά θα εξαχθούν από την Τουρκία στην Αφρική. Καμία από τις δυο χώρες δεν επιβεβαίωσε τότε το δημοσίευμα. 

«Θεωρούμε το σχέδιο αυτό ως τη βέλτιστη λειτουργική εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο ζήτημα των σιτηρών.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη και ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, παρά τον πόλεμο.

Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως καλαμποκιού και σιταριού, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων.

Το 2022, η Ρωσία εξήγαγε 11,5 εκατ. τόνους σιτηρών στην Αφρική και το πρώτο εξάμηνο φέτος σχεδόν 10 τόνους.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT