Μεξικό: Η δεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία

Μεξικό: Η δεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μεξικού, την προεδρία μοιάζει πολύ πιθανό ότι θα καταλάβει γυναίκα.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερουσιάστρια της δεξιάς Σότσιλ Γκάλβες θα είναι η υποψήφια μετώπου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό τον Ιούνιο του 2024, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής παράταξης, ενισχύοντας το σενάριο μιας αναμέτρησης για την προεδρία μεταξύ δυο γυναικών.

«Λάβαμε την απόφαση να υποστηρίξουμε ενιαία υποψηφιότητα» που θα είναι αυτή της Σότσιλ Γκάλβες, στο Frente Amplio («Ευρύ Μέτωπο»), εξήγησε στον Τύπο ο Αλεχάντρο Μορένο, ο ηγέτης του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), το οποίο ήταν για δεκαετίες κυρίαρχο στο μεξικανικό πολιτικό σκηνικό.

Το PRI είναι ανάμεσα στους πυλώνες της συμμαχίας, μαζί με το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN) της κυρίας Γκάλβες.

Ο κ. Μορένο ανακοίνωσε de facto ότι η υποψήφια του PRI, η Μπεατρίς Παρέδες, θα αποσυρθεί προς όφελος της κυρίας Γκάλβες πριν από το τέλος της διαδικασίας για την ανάδειξη της υποψήφιας του μετώπου, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Στην εξουσία 70 χρόνια, ως το 2000, κατόπιν ξανά από το 2012 ως το 2018, το PRI έχασε την ορμή του και δεν θα αντιπροσωπευθεί στις εκλογές του 2024, για πρώτη φορά στη σύγχρονη μεξικανική ιστορία.

Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του Μεξικού, την προεδρία μοιάζει πολύ πιθανό ότι θα καταλάβει γυναίκα.

Μεξικό: Η δεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία-1
Στο κυβερνών κόμμα MORENA φαβορί της διαδικασίας είναι επίσης γυναίκα, η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ.

Στο κυβερνών κόμμα MORENA φαβορί της διαδικασίας είναι επίσης γυναίκα, η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ.

Αντίπαλοί της είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ και άλλοι τέσσερις λιγότερο δημοφιλείς υποψήφιοι. Η ανάδειξη της υποψήφιας ή του υποψήφιου της παράταξης του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θα γίνει με δημοσκόπηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί την 6η Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT