Σουηδία: Περιμένει επικύρωση από την Τουρκία της υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο

Σουηδία: Περιμένει επικύρωση από την Τουρκία της υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο

Έπειτα από μήνες πιέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο ότι θα προωθήσει την επικύρωση του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σουηδία εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή.

«Η σουηδική κυβέρνηση δεν είχε μήνυμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκτός από το ότι τα χαρτιά που είχαν κατατεθεί τότε ισχύουν, καθώς και ότι η δήλωση που δόθηκε στο Βίλνιους εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τομπίας Μπίλστρομ.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα περισσότερα μέλη της συμμαχίας προχώρησαν σε ταχεία επικύρωση του αιτήματός της.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει κρατήσει διαφορετική στάση εκφράζοντας ανησυχία για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. 

Καμία εγγύηση

Έπειτα από μήνες πιέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο ότι θα προωθήσει την επικύρωση του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, όταν αυτό θα συνέλθει εκ νέου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Σουηδία θα πάρει το πράσινο φως ακόμη και τότε.

Τι ζητά η Τουρκία

Η Τουρκία ζητά περισσότερη δράση από τη Σουηδία κατά «τρομοκρατών», που ισχυρίζεται ότι ζουν στη σκανδιναβική χώρα.

Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν επίσης αυξηθεί λόγω κινητοποιήσεων στη Σουηδία, στο περιθώριο των οποίων διαδηλωτές έκαψαν αντίγραφα του Κορανίου, εξοργίζοντας πολλούς μουσουλμάνους.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT