«Κρίσιμη στιγμή» για την παιδική εργασία – Το μέλλον εκατομμυρίων ανηλίκων σε κίνδυνο

«Κρίσιμη στιγμή» για την παιδική εργασία – Το μέλλον εκατομμυρίων ανηλίκων σε κίνδυνο

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) επισημαίνει σημαντική «οπισθοδρόμηση» και αναγκαστική απομάκρυνση εκατομμυρίων παιδιών από τα σχολεία εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων.

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών κινδυνεύει, καθώς ολοένα περισσότεροι ανήλικοι απομακρύνονται από το σχολείο για να εργαστούν, τονίζει στο BBC ο επικεφαλής του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γκίλμπερτ Χούνγκμπο, γενικός διευθυντής τoυ Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), δήλωσε ότι καταγράφεται «οπισθοδρόμηση» σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων.

Κάποιες από τις χειρότερες μορφές εργασίας αφορούν σε σεξουαλική εκμετάλλευση. Όπως είπε, απαιτείται επείγουσα δράση.

«Το φαινόμενο Covid και η άνοδος του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, που ακολούθησε, απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα», τόνισε. «Αν δεν δράσουμε τώρα και δεν δράσουμε αποφασιστικά και γρήγορα, το πρόβλημα θα (συνεχίσει να) επιδεινώνεται», πρόσθεσε.

Γονείς τα εξωθούν σε σεξουαλική εργασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ στις αρχές του 2020, περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν.

Η παγκόσμια πρόοδος για τον τερματισμό της έχει «παγώσει» για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Ο Γκ. Χούνγκμπο, πρώην πρωθυπουργός του Τόγκο, εξήγησε πως τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η τάση συνεχίζεται.

Η πίεση λόγω της ακρίβειας –που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία– για ορισμένες οικογένειες «έκανε τη διαφορά μεταξύ του να έχουν ένα γεύμα την ημέρα ή όχι», σύμφωνα με τον Χούνγκμπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό οδήγησε στη «χειρότερη μορφή παιδικής εργασίας» που υπάρχει, όπου οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους σε σεξουαλική εργασία, για να βοηθήσουν στη στήριξη των οικογενειών τους.

Στην παραθαλάσσια πόλη Μομπάσα στη νοτιοανατολική Κένυα, 14χρονο κορίτσι δήλωσε στο BBC ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναζητήσει εργασία, καθώς η μητέρα της αγωνίζεται να εξασφαλίσει φαγητό και σχολικά δίδακτρα για την ίδια και τα δύο αδέλφια της.

Για να βγάλει χρήματα, όπως αποκάλυψε, «κοιμάται με άνδρες, πλένει ρούχα και πλέκει μαλλιά».

Όταν πηγαίνει στο σχολείο, κάποιες φορές είναι τόσο πεινασμένη που «δεν μπορεί να πιάσει το στιλό για να γράψει».

Η μητέρα της ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολο να πεις σε ένα παιδί να κάνει κάτι τέτοιο».

Αλλά εξήγησε ότι δεν μπορούσε να στηρίξει την οικογένειά της, έχοντας χάσει τη δουλειά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τώρα αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα πλένοντας ρούχα.

«Είναι σπαρακτικό. Θα ήθελα το παιδί μου να πηγαίνει στο σχολείο όπως τα άλλα παιδιά, ώστε να μπορέσει να βρει καλή δουλειά που θα τη βοηθήσει στο μέλλον, αλλά επειδή δεν έχω τα μέσα, αναγκάζεται να κάνει αυτή τη δουλειά», ανέφερε.

Μια γυναίκα που διατηρεί κοντινό οίκο ανοχής δήλωσε ότι η επιχείρησή της «ευδοκιμεί», καθώς δέχεται όλο και περισσότερα νεαρά κορίτσια που ψάχνουν απεγνωσμένα για χρήματα.

Βασική αιτία η φτώχεια

«Κρίσιμη στιγμή» για την παιδική εργασία – Το μέλλον εκατομμυρίων ανηλίκων σε κίνδυνο-1

Ο Χούνγκμπο δήλωσε ότι η αύξηση της παιδικής εργασίας παρατηρείται σε χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος και σε τομείς όπως η γεωργία, τα ορυχεία και οι κατασκευές.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι «η φτώχεια είναι η βασική αιτία».

Οι ακριβείς συνθήκες στις διάφορες χώρες ποικίλλουν, αλλά η UNICEF σημειώνει ότι ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους διαβίωσης αποτελούν «καθολική ανησυχία» που επηρεάζει τα παιδιά με διάφορους τρόπους.

«Πολλές οικογένειες από απελπισία πρέπει να καταφύγουν σε πραγματικά δύσκολες επιλογές και σε αρνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης, που επηρεάζουν τα παιδιά τώρα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Νατάλια Γουίντερ-Ρόσι, επικεφαλής του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας της UNICEF.

Υπάρχουν λύσεις;

Η UNICEF τονίζει ότι περισσότερες από μία στις δέκα οικογένειες στον Λίβανο στέλνουν τα παιδιά τους να εργαστούν. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας της.

«Θα ήθελα φυσικά να πάω σχολείο, αλλά με αυτή την κατάσταση ποιος θα σκεφτόταν να το κάνει; Πρέπει να εξασφαλίσεις την οικογένειά σου. Ασφυκτιώ… αλλά πρέπει να το ανεχτώ», δήλωσε ο 15χρονος Μοχάμεντ, ο οποίος πουλάει χαρτομάντιλα στα διερχόμενα αυτοκίνητα στον δρόμο.

Ωστόσο, ο Χούνγκμπο δήλωσε πως, ενώ η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική», παραμένει αισιόδοξος ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Είπε ότι δεν υπάρχει «μία προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους», ωστόσο οι πολιτικές που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την πάταξη των παράνομων βιομηχανιών είναι μεταξύ των δράσεων που μπορούν να αναληφθούν.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να «επιταχύνουν τώρα», κατέληξε.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT