Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη νότια Συρία το Σαββατοκύριακο ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
«Μπασάρ, δεν σε θέλουμε!» και «φύγε, Μπασάρ», φώναζαν επανειλημμένα, αναβιώνοντας ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα των εξεγέρσεων του 2011.
Στην επαρχία Σουέιντα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις από τα μέσα Αυγούστου, τότε που η κυβέρνηση ήρε τις επιδοτήσεις για τα καύσιμα, επηρεάζοντας τη ζωή ενός πληθυσμού που έχει δοκιμαστεί ήδη από 12 χρόνια πολέμου.
Οι διαδηλώσεις θυμίζουν τις πρώτες ημέρες των εξεγέρσεων του 2011, που κατέληξαν στον αιματηρό εμφύλιο των δέκα και πλέον ετών.
Με την υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας, ο Aσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο περίπου των δύο τρίτων της χώρας, αλλά τα χρόνια των συγκρούσεων, οι δυτικές κυρώσεις και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος του γειτονικού Λιβάνου έχουν φέρει την οικονομία της Συρίας στο χείλος του γκρεμού.
Τον Μάιο ο Αραβικός Σύνδεσμος δέχτηκε και πάλι στους κόλπους του τη Συρία, την οποία είχε εξοστρακίσει από το 2011 λόγω της καταστολής του λαϊκού κινήματος που ξέσπασε μετά την Αραβική Ανοιξη και εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Από τη σύγκρουση αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Η συριακή αντιπολίτευση έχει απολέσει μεγάλο μέρος της επιρροής της και της στήριξης που της παρείχαν οι χώρες της περιοχής. Η Σαουδική Αραβία, που αρχικά στήριζε τους Σύρους αντάρτες, αποκατέστησε τις σχέσεις της με τη Δαμασκό. Η Τουρκία, ο βασικός σύμμαχος των ανταρτών που ελέγχουν εδάφη στη βόρεια Συρία, έχει δώσει ενδείξεις προσέγγισης με το καθεστώς του Ασαντ.
Με πληροφορίες από Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP