Στο στόχαστρο του Κιέβου ολιγάρχης που υποστήριζε στο παρελθόν τον Ζελένσκι

Στο στόχαστρο του Κιέβου ολιγάρχης που υποστήριζε στο παρελθόν τον Ζελένσκι

Τον Ιούλιο, ο Ζελένσκι φέρεται να κινήθηκε για να αφαιρέσει από τον Κολομόισκι την ουκρανική υπηκοότητά του λόγω των ισραηλινών και κυπριακών διαβατηρίων του. Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, απαγορεύεται η διπλή υπηκοότητα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ολιγάρχης που στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να τεθεί υπό κράτηση αφού θεωρείται ύποπτος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. 

«Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 2013 και 2020, ο Κολομόισκι νομιμοποίησε πάνω από μισό δισεκατομμύριο [περίπου 13,5 εκατομμύρια δολάρια] μεταφέροντάς τα στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας την υποδομή ελεγχόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Γραφείου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας. Μια προδικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.

Δικαστήριο διέταξε να κρατηθεί ο Κολομόισκι για δύο μήνες ή να καταβάλει εγγύηση ύψους σχεδόν 15 εκατ. δολαρίων. Οι δικηγόροι του δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι θα ασκήσουν έφεση αφού λάβουν γραπτώς την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Κολομόισκι, μεγιστάνας του τραπεζικού τομέα, της ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης, υποστήριξε την προεδρική υποψηφιότητα του Ζελένσκι το 2019. Εκτοτε όμως ο Ουκρανός πρόεδρος αποστασιοποιηθεί από τον ολιγάρχη, τα τηλεοπτικά κανάλια του οποίου είχαν προβάλει τις δημοφιλείς κωμικές εκπομπές που έκανε πριν γίνει ηγέτης της Ουκρανίας.

Η τράπεζα PrivatBank κρατικοποιήθηκε το 2016 μετά την ανακάλυψη τρύπας 5,5 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της. Ο Κολομόισκι, και οι συνεργάτες του έχουν έκτοτε αντιμετωπίσει πολυάριθμες νομικές μάχες για την υπόθεση, από το Κίεβο μέχρι το Λονδίνο, τις ΗΠΑ, την Κύπρο και το Ισραήλ. 

Τον Ιούλιο, ο Ζελένσκι φέρεται να κινήθηκε για να αφαιρέσει από τον Κολομόισκι την ουκρανική υπηκοότητά του λόγω των ισραηλινών και κυπριακών διαβατηρίων του. Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, απαγορεύεται η διπλή υπηκοότητα.

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι προσπαθεί να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της κατά της διαφθοράς και ως εκ τούτου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική στήριξη στη χώρα μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.

Mε πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT