Ιταλία: «Φάτε μπλε καβούρι»

Ο μέχρι πρότινος «εισβολέας» που κατέστρεφε κυδώνια, όστρακα και μύδια, σερβίρεται «με δεντρολίβανο σε σαλάτα ή με σοταρισμένο σκόρδο πάνω σε σπαγγέτι»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά μήκος της βόρειας ακτής της Αδριατικής της Ιταλίας και σε ιχθυοτροφεία της Τοσκάνης οι εργάτες ανέσυραν τα δίχτυα τους μασημένα. Στη συνέχεια άρχισαν να ανακαλύπτουν χέλια χωρίς κεφάλια και να μαζεύουν μύδια μισοφαγωμένα. 

Ο «ένοχος», ο οποίος απειλεί τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, είναι το μπλε καβούρι του Ατλαντικού, φαίνεται πώς μεταφέρθηκε πρώτα στην Αίγυπτο και αργότερα αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο, με το έρμα πλοίων. Εκτοτε, έγιναν ένα από τα πιο προβληματικά και χωροκατακτητικά είδη στην Ευρώπη. 

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, «οι εισβολείς», οι οποίοι δεν διαθέτουν φυσικούς θηρευτές, μπορούν να παράγουν δύο εκατομμύρια αυγά ετησίως, εξαλείφοντας ολόκληρη τη συγκομιδή κυδωνιών και μυδιών στην Ιταλία. 

Η αγροτική βιομηχανική ομάδα FedagriPesca εκτιμά ότι περισσότερα από τα μισά μύδια και όστρακα της χώρας καταστράφηκαν από το μπλε καβούρι αυτό το καλοκαίρι.

Αρχικά, η κυβέρνηση συνέστησε την αλίευση των εν λόγω καβουριών, τα οποία είναι λιχουδιές σε για άλλα μέρη του κόσμου.

Τώρα όμως και οι Ιταλοί τα εισάγουν στην δική τους κουζίνα. Η ιταλική συνομοσπονδία αγροτών Coldiretti προτείνει να σερβίρεται με δεντρολίβανο σε σαλάτα ή με σοταρισμένο σκόρδο πάνω σε σπαγγέτι.

«Αυτά είναι μερικά από τα πιάτα που συνιστούν οι σεφ, οι ψαράδες και οι αγρότες της [Coldiretti] για να καταπολεμήσουν την εισβολή του καβουριού, το καταστρέφει τις εθνικές ακτές με ζημιές εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει η Coldiretti. 

Την ίδια ώρα η ιταλική κυβέρνηση πρότεινε την πιθανή μετατροπή εργοστασίων κονσερβοποίησης τόνου και άλλων ψαριών σε μονάδες επεξεργασίας καβουριών, ως έναν τρόπο αντιμετώπισης. 

Τα γαλάζια καβούρια, τα οποία έχουν αγοραστική αξία περίπου 80 ευρώ το κιλό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, δεν έχουν αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά της Ιταλίας, με την αλιευτική ομοσπονδία να θέτει ανώτατο όριο τα 10 ευρώ το κιλό. Εξάλλου, στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, η τιμή πώλησης είναι μικρότερη από 6 ευρώ το κιλό, καθώς η προσφορά υπερκαλύπτει κατά πολύ τη ζήτηση. Αντίθετα, το βασιλικό καβούρι, μια σπάνια λιχουδιά στις μεσογειακές χώρες, πωλείται έως και 100 ευρώ το κιλό.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT