Το Ουκρανικό στο τραπέζι Πούτιν – Ερντογάν

Το Ουκρανικό στο τραπέζι Πούτιν – Ερντογάν

Μόνο αν η Δύση εκπληρώσει τους όρους μας θα επιστρέψουμε στη συμφωνία για τα σιτηρά, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νεκρό σημείο παρέμειναν οι προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίσει την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξοχική κατοικία του Ρώσου προέδρου, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

«Θα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αναβίωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται όλες οι δεσμεύσεις για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη λήξη των τρίωρων διαβουλεύσεων με τον Τούρκο ηγέτη. Υποστήριξε, δε, ότι οι δυτικοί «εξαπάτησαν» τη χώρα του καθώς, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει, «εξακολουθούν να μπλοκάρουν τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων».

Τον Ιούλιο η Ρωσία αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία που είχε επιτευχθεί ένα χρόνο νωρίτερα ύστερα από μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενη τους λόγους που ανέφερε χθες ο πρόεδρός της. Η συμφωνία, που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, θεωρείται καίριας σημασίας για τον εφοδιασμό των παγκόσμιων αγορών, ιδιαίτερα δε των πιο φτωχών χωρών της Ασίας και της Αφρικής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται ως βάσιμες τις ενστάσεις της Ρωσίας. Πρόσφατα μάλιστα κάλεσε τις χώρες της Δύσης «να αναλάβουν δράση» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Σότσι έκανε άλλο ένα βήμα υποστηρίζοντας ότι «η Ουκρανία οφείλει να γίνει πιο ευέλικτη στις προσεγγίσεις της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κοινά βήματα με τη Ρωσία». Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα φθάσουμε σύντομα σε συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς προσδοκίες» και ανακοίνωσε ότι η χώρα του, σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Εθνη, ετοιμάζει νέο πακέτο ολοκληρωμένων προτάσεων προς άρση των υφισταμένων διαφωνιών.

Οικονομικές συμφωνίες

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Μάιο. Ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Γκαγέ Εργάν. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις για συγκεκριμένες οικονομικές συμφωνίες, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του συμφωνεί με την προσπάθεια της Μόσχας να διεξάγεται σημαντικό μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε ρούβλια και τουρκικές λίρες, ώστε να μειωθεί το μερίδιο των συναλλαγών σε δολάρια.

Αναφορικά με το Ουκρανικό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ουδέποτε η χώρα του απέρριψε προτάσεις για ειρηνευτικές διαβουλεύσεις, ενώ υποστήριξε ότι η ουκρανική αντεπίθεση, που έχει εισέλθει πλέον στον τέταρτο μήνα της, «απέτυχε». Εντελώς διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις του Κιέβου. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Χάνα Μαλιάρ ανέφερε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν νέες προόδους στο νότιο μέτωπο της Ζαπορίζια και κατέλαβαν άλλα τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το Μπαχμούτ, στα ανατολικά.

Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς στον ουκρανικό στρατό υποχρέωσαν τον Ζελένσκι να αντικαταστήσει τον υπουργό Αμυνας.

Βόμβες στην Οδησσό

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονται στην περιοχή της Οδησσού. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ρωσικά drones που είχαν στόχο το λιμάνι Ισμαήλ πέρασαν τα σύνορα με τη Ρουμανία και έπληξαν ρουμανικό έδαφος, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Αμυνας στο Βουκουρέστι.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ υποχρεώθηκε να υποβάλει χθες την παραίτησή του, καθώς ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την απόφασή του να τον απομακρύνει από το βράδυ της Κυριακής με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του, στην πλατφόρμα Telegram. Ο Ουκρανός πρόεδρος δικαιολόγησε την επιλογή του αναφέροντας ότι ύστερα από 550 ημέρες πολέμου χρειάζονται «νέες προσεγγίσεις».

Στο σύνολό τους τα ουκρανικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι αιτία απομάκρυνσης του 57χρονου Ρέζνικοφ ήταν τα αλλεπάλληλα οικονομικά σκάνδαλα σχετικά με προμήθειες του ουκρανικού στρατού. Παρότι του πιστώθηκαν εντατικές και αποτελεσματικές προσπάθειες ώστε να πεισθούν οι Δυτικοί να παραχωρήσουν στη χώρα του προηγμένα οπλικά συστήματα, παρόμοια σκάνδαλα υφισταμένων του σε καιρό πολέμου, και μάλιστα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, εξόργισαν την κοινή γνώμη και παρέσυραν τον πολιτικό προϊστάμενο των διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Νέος υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο ηλικίας 41 ετών Ρουστέμ Ουμέροφ, γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν από Τατάρους (μουσουλμανική μειονότητα της Κριμαίας) γονείς.

Ο Ουμάροφ είχε πάρει μέρος στις βραχύβιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τους πρώτους μήνες του πολέμου και έχει καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT