Βρετανία: Στροφή Σούνακ στον λαϊκισμό

Βρετανία: Στροφή Σούνακ στον λαϊκισμό

Την πόλωση και τη διχαστική πολιτική επέλεξε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε κλίμα, μεταναστευτικό και εγκληματικότητα, χωρίς όμως αποτέλεσμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ επέλεξε συνειδητά να καλλιεργήσει την πόλωση μέσα από τις αμφιλεγόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του.

Το κόμμα επιτέθηκε στον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, για τη διεύρυνση της ζώνης περιορισμού κυκλοφορίας ρυπογόνων οχημάτων. Στοίβαξε αιτούντες άσυλο σε πλωτή φορτηγίδα αγκυροβολημένη στα ανοικτά της ΝΔ Αγγλίας και εμφανίσθηκε ως ηγέτης του κόμματος του νόμου και της τάξης, με τον πρωθυπουργό να επεξεργάζεται πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του φακού κατασχεθέντα επίφοβα μαχαίρια σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας.

«Η πρόκληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής τους. Προκαλείς οργή για να καθησυχάσεις τη βάση σου. Αυτό ακριβώς κάνει ο Τραμπ στις ΗΠΑ. Θέτει επίσης παγίδα για τους Εργατικούς», λέει ο πρώην κυβερνητικός σύμβουλος Τομ Μπερκ. Στο θέμα της κλιματικής πολιτικής ο Μπερκ εκτιμά ότι οι Εργατικοί έπεσαν στην παγίδα, όπως φάνηκε από την εσωκομματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του Καν και του επικεφαλής του κόμματος Κιρ Στάρμερ, με αφορμή το περιβαλλοντικό τέλος για αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας στο Λονδίνο. Οι Συντηρητικοί πέτυχαν να στρέψουν τα σχέδια του δημάρχου εναντίον των Εργατικών, επισημαίνοντας ότι η επιπλέον επιβάρυνση θα έπληττε μόνο τους χαμηλόμισθους ιδιοκτήτες παλαιότερων αυτοκινήτων.

Η τακτική αυτή έχει, όμως, κινδύνους. Η πλειονότητα των Βρετανών στηρίζει την υιοθέτηση σκληρών μέτρων για το κλίμα, με πολλούς ψηφοφόρους των Συντηρητικών να επιθυμούν την προστασία του φυσικού πλούτου. Την περασμένη εβδομάδα νέο σκάνδαλο ξέσπασε γύρω από ελλείψεις στη στατικότητα σχολικών κτιρίων, νοσοκομείων και δικαστηρίων, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί εδώ και χρόνια. Περισσότερα από 100 σχολεία θα αναγκασθούν να κλείσουν, δύο ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Η στροφή του Σούνακ στον λαϊκισμό δεν φαινόταν στον χαρακτήρα του. Οταν ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο εμφανίστηκε ως ψύχραιμος τεχνοκράτης, απρόθυμος να ακολουθήσει την εμπρηστική ρητορική του Μπόρις Τζόνσον. «Μου είναι δύσκολο να τον πάρω στα σοβαρά όταν κάνει τον λαϊκιστή. Δεν είναι τόσο ότι η τακτική αυτή γυρνάει πίσω σαν μπούμερανγκ, αλλά ότι ποτέ δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική», λέει ο Τζόναθαν Πάουελ, πρώην προσωπάρχης του Τόνι Μπλερ.

Αλλοι σχολιαστές πιστεύουν ότι η εμμονή του Σούνακ με το μεταναστευτικό και την εγκληματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. «Ο Σούνακ ήταν πάντα πιο συντηρητικός σε κοινωνικά θέματα από ό,τι ο Τζόνσον. Το πρόβλημα για τους Τόρις είναι ότι η ρητορική τους δεν μεταφράστηκε ποτέ σε αποτελεσματικές πολιτικές πρωτοβουλίες», λέει ο Μάθιου Γκούντουιν του Πανεπιστημίου του Κεντ, που έχει υπάρξει σύμβουλος του Σούνακ.

Ο πρωθυπουργός απέτυχε να τηρήσει τη δέσμευσή του για διακοπή των μεταναστευτικών ροών μέσω της Μάγχης. Το σχέδιο στέγασης 500 αιτούντων άσυλο σε φορτηγίδα απέτυχε παταγωδώς, όπως και το σχέδιο μεταγωγής παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT