Γερμανία: Η Ακροδεξιά ορίζει την ατζέντα

Γερμανία: Η Ακροδεξιά ορίζει την ατζέντα

35% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην AfD στη Σαξονία και 29% στο CDU. 22% για την AfD στην επικράτεια, σταθερά δεύτερη πριν από το SPD (16%) και πίσω από το CDU (29%)

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωρίμασε η ώρα για την πρώτη κυβέρνηση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) σε επίπεδο κρατιδίου», διακήρυξε χθες σε ομιλία της στο Αμπενσμπεργκ της Βαυαρίας η επικεφαλής του κόμματος Αλις Βάιντελ, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το ακροδεξιό κόμμα να συγκεντρώνει 35% στη Σαξονία, όπου πραγματοποιούνται εκλογές το προσεχές έτος. Η χώρα τελεί σε βαθιά κρίση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την οδηγεί όλο και βαθύτερα σε αυτήν, είπε η Βάντελ. «Μας κυβερνούν τρελοί και ηλίθιοι!». Χαρακτήρισε τα επιδόματα «μαγνήτη για τους μετανάστες» και τη χώρα «κοινωνική υπηρεσία του πλανήτη». Δεν παρέλειψε πάντως να επιτεθεί και εναντίον του Βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια κρίσιμη αναμέτρηση στις αρχές του επόμενου μήνα. Πρόκειται για άσο της αυτοπροβολής και χαμαιλέοντα, είπε.

Η Βαυαρία εξακολουθεί να συγκλονίζεται από το σκάνδαλο αντισημιτισμού που ξεκίνησε με την αποκάλυψη ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χούμπερτ Αϊβάνγκερ είναι υπεύθυνος αντισημιτικού φυλλαδίου πριν από 35 χρόνια, όταν ήταν μαθητής γυμνασίου. Παρά την οργή ο Ζέντερ ανακοίνωσε ότι κρατάει τον αναπληρωτή του στη θέση του, λέγοντας ότι θα ήταν δυσανάλογη αντίδραση η απομάκρυνσή του. Τόνισε πάντως ότι ο Αϊβάνγκερ θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της εβραϊκής κοινότητας. Πολιτικοί αντίπαλοί του και ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας αντέδρασαν έντονα στην κάλυψη που του παρείχε. Η αποκάλυψη είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας τον Αύγουστο από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που έγραψε ότι το φυλλάδιο καλούσε σε συμμετοχές στον διαγωνισμό με τίτλο «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος προδότης της πατρίδας;». Το πρώτο βραβείο ήταν «μια δωρεάν πτήση μέσα από την καμινάδα του Αουσβιτς». Ο 52χρονος πολιτικός παραδέχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι βρέθηκε ένα αντίτυπο του φυλλαδίου μέσα στην τσάντα του αλλά αρνήθηκε πως ο ίδιος ήταν ο συντάκτης. Αντίθετα ο μεγαλύτερος αδελφός του ισχυρίστηκε πως ο Αϊβάνγκερ βρίσκεται πίσω από το επαίσχυντο κείμενο. Ο αντιπρόεδρος της βαυαρικής κυβέρνησης, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κόμματος των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών», προσφιλές επιχείρημα ακροδεξιών πολιτικών, καθώς και του Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ, ανακύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία για τη νεανική του πολιτική σταδιοδρομία, από ναζιστικούς χαιρετισμούς μέχρι το πόνημα του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου», κρυμμένο στη σχολική του τσάντα, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αποκηρύσσει ως «σαχλαμάρες». Πάντως, στην προεκλογική εκστρατεία επέμενε στην ακροδεξιά ρητορική του καταγγέλλοντας το Κέντρο ότι αδιαφόρησε επί μακρόν για τη μετανάστευση, από τον φόβο μήπως χαρακτηριστεί δεξιό.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν αρκείται πάντως μόνο στα προαναφερθέντα πολιτικά χτυπήματα. Χθες πόσταρε φωτογραφία του στην οποία εμφανίζεται με καλύπτρα στο μάτι, έπειτα από τραυματισμό στο πρόσωπο κάνοντας τζόγκινγκ. Το επεισόδιο τον υποχρέωσε να ακυρώσει ορισμένα ραντεβού και χθες δημοσιοποίησε τη φωτογραφία με την αυτοσαρκαστική λεζάντα: «Ευχαριστώ για τις ευχές. Φαίνεται χειρότερο απ’ ό,τι είναι. Ανυπομονώ να δω τα memes».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT