Άδεια άνευ αποδοχών για τη Βεστάγκερ που μπαίνει στην «κούρσα» για την προεδρία της ΕΤΕπ

Άδεια άνευ αποδοχών για τη Βεστάγκερ που μπαίνει στην «κούρσα» για την προεδρία της ΕΤΕπ

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσημη υποψηφιότητά της για τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε το απόγευμα μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δηλώνοντας παράλληλα ότι από σήμερα θα λάβει άδεια άνευ αποδοχών.

Αυτό σημαίνει ότι αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη στείλει την υποψηφιότητά της μέσω επιστολής στους διοικητές της ΕΤΕπ και για αυτόν τον λόγο ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άδεια άνευ αποδοχών έως την τελική απόφαση που θα κληθεί να λάβει το Eurogroup στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Δανία είχε ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα της Βεστάγκερ τον περασμένο Ιούνιο και τότε η πρόεδρος της Κομισιόν σε επιστολή της καλούσε την Βεστάγκερ να σεβαστεί «το άρθρο 2 παράγραφος 6 του Κώδικα Δεοντολογίας, σύμφωνα με το οποίο τα Μέλη της Επιτροπής αποφεύγουν κάθε κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων ή που να μπορεί να εκληφθεί ως τέτοια και με βάση το άρθρο 4 παράγραφος 4 του ίδιου Κώδικα, σας ζητώ να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να αποτραπεί κάθε πιθανή αντίληψη σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να προκύψει από την άτυπη υποψηφιότητά σας σε αυτήν τη σημαντική θέση».

Η ίδια η Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην ανάρτησή της αναφέρει πως «από σήμερα είμαι επισήμως υποψήφια για την προεδρία της ΕΤΕπ. Επομένως θα πάρω μια άδεια άνευ αποδοχών από τη δουλειά μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επικεντρωθώ στην υποψηφιότητά μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακούσετε από εμένα κάτι σχετικό με τη δουλειά στην Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες. Μείνετε συντονισμένοι. Θα σας ενημερώνω».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της – πριν από λίγη ώρα – η Κομισιόν ανέφερε πως τις έως τώρα αρμοδιότητες της εκτελεστικής αντιπροέδρου Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα αναλάβουν η αντιπρόεδρος Βέρα Γιούροβα και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. Το χαρτοφυλάκιο “Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή” αναλαμβάνει η κα. Γιούροβα, ενώ αυτό του Ανταγωνισμού αντίστοιχα ο κ. Ρέιντερς. Η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε εξάλλου να δώσει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο της Καινοτομίας και Τεχνολογίας στον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά έως ότου αναλάβει καθήκοντα η νέα επίτροπος στη θέση της Μαρίγιας Γκάμπριελ, που έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό, προκειμένου να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Η αποχώρηση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών μέσω δύο εξαιρετικά σημαντικών νομοθετημάτων: των Digital Markets Act και Digital Services Act.

Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εσωτερικών στη Δανία είχε αναλάβει την πολιτική ανταγωνισμού της Ε.Ε. για σχεδόν μια δεκαετία επιβάλλοντας πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple και Amazon.

Η ΕΤΕπ είναι ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο, με ισολογισμό περίπου 550 δισ. ευρώ.

Απέναντι της η κα. Βεστάγκερ θα έχει όμως την υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο που επίσης διεκδικεί την εν λόγω θέση που «χηρεύει» τον Δεκέμβριο λόγω της ολοκλήρωσης της θητείας του Βέρνερ Χόγιερ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT