Σαν ευκαιρία βλέπει ο Κιμ τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σαν ευκαιρία βλέπει ο Κιμ τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Βόρεια Κορέα θα ζητήσει πυραυλική τεχνολογία από τη Ρωσία στην επικείμενη επίσκεψη του ηγέτη της στη Μόσχα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, προκειμένου να προσφέρει αμυντική βοήθεια στον Βλαντιμίρ Πούτιν, εκπληρώνει δύο επιδιώξεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη: τεχνολογική αρωγή για τα οπλικά του προγράμματα και την αίσθηση ότι επιτέλους είναι αναγκαίος για τα σχέδια ενός ισχυρού γείτονα.

Η Βόρεια Κορέα δεν απασχολεί συχνά το διεθνές ενδιαφέρον, εκτός από τις διεθνείς καταδίκες του πυρηνικού της προγράμματος. Η ρωσική επείγουσα ανάγκη για πρόοδο στον πόλεμο στην Ουκρανία φέρνει, έστω και προσωρινά, τον Κιμ στο προσκήνιο, δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να ενοχλήσει τις ΗΠΑ και να προσεγγίσει τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Παρότι η Ρωσία υπήρξε ανέκαθεν κρίσιμος σύμμαχος για τον απομονωμένο Βορρά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κατά καιρούς οξυνθεί. Την ίδια ώρα, τις ανάγκες της Πιονγιάνγκ σε προηγμένη τεχνολογία και πρώτες ύλες καλύπτει η Κίνα. Σήμερα, όμως, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το κοινό συμφέρον έφεραν για μια ακόμη φορά κοντά τη Ρωσία με τη Βόρεια Κορέα. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους είναι ακόμη περιορισμένες σε σχέση με αυτές της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ εισήγαγε 5.380 τόνους καλαμποκιού από τη Ρωσία το πρώτο πεντάμηνο και 102.000 τόνους από την Κίνα.

«Καμπανάκι»

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να εξάγει βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες στη Ρωσία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέες τέτοιες αγορές. Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ο Κιμ θα ταξιδέψει στη Ρωσία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας φόβους για στενότερη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις σε τεχνολογίες αιχμής, που αποτελούν σημαντικά προσκόμματα στο πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα. Η Ρωσία είναι ικανή να βοηθήσει στον τομέα αυτό, έχοντας εκφράσει πρόσφατα την προθυμία της να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Πιονγιάνγκ. «Η προσέγγιση είναι ωφέλιμη και στις δύο πλευρές», λέει ο Λι Μπιονγκ Τσουλ, ειδικός της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Κιουνάμ της Σεούλ.

Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, πόσο χρήσιμη θα ήταν η βορειοκορεατική στρατιωτική βοήθεια στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κιμ επισκέφθηκε εργοστάσια πυρομαχικών, εξαίροντας τοπικούς αξιωματούχους για τις προσπάθειές τους να αυξήσουν την παραγωγή.

Ο Λι υποστηρίζει ότι ο Βορράς διαθέτει μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών, καθώς ο στρατός του έχει να πολεμήσει από την εκεχειρία του 1953. Τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά, βασισμένα στα πρότυπα των στρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είναι κατάλληλα για τα ρωσικά οπλικά συστήματα. «Η πραγματικότητα αυτή είναι σοκαριστική για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που ελπίζουν σε γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Τα πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας μπορούν να συντηρήσουν τη σύρραξη», λέει ο Λι.

Μια συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε επίσης να οξύνει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, βοηθώντας την Πιονγιάνγκ να προωθήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να ωθήσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να συσφίγξουν τις αμυντικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Ο Κιμ αναζητεί τεχνολογία για πρόγραμμα στρατιωτικών δορυφόρων και για βαλλιστικούς πυραύλους, τα οποία καθυστερούν εξαιτίας των εμπορικών κυρώσεων», λέει ο Λιφ-Ερικ Ιζλι, καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Εουα της Σεούλ. Οι ενισχυμένες αμυντικές επαφές μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας «θα υπονομεύσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και την Ασία και θα αποδείξουν στη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου μπορεί να μείνει ατιμώρητη», καταλήγει ο δρ Ιζλι.

Η κατάρρευση της διπλωματικής προσέγγισης Πιονγιάνγκ – Ουάσιγκτον μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την προεδρία υποχρέωσε τον Κιμ να χαράξει νέα πορεία. Ποντάρισε έτσι στο ξέσπασμα νέου Ψυχρού Πολέμου και επιδίωξε να ευθυγραμμίσει τη χώρα του με το Πεκίνο και τη Μόσχα και κατά του ενιαίου πόλου που προάγουν οι ΗΠΑ.

Η στρατηγική του έχει ήδη αποφέρει καρπούς, με τη χώρα του να πραγματοποιεί σειρά δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αγνοώντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ρωσία και Κίνα, χάρη στο βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανομίες του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT