Η Κίνα προειδοποίησε για τον κίνδυνο «νέου Ψυχρού Πολέμου»

Η Κίνα προειδοποίησε για τον κίνδυνο «νέου Ψυχρού Πολέμου»

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ τόνισε ότι οι χώρες πρέπει να «χειρίζονται με προσοχή τις διαφορές και τις διαφωνίες» τους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «νέος Ψυχρός Πόλεμος». Παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην Ινδονησία εν μέσω όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Μιλώντας σε ετήσια σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχουν μέλη της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ο Λι τόνισε ότι οι χώρες πρέπει να «χειρίζονται με προσοχή τις διαφορές και τις διαφωνίες» μεταξύ τους.

«Προς το παρόν, είναι πολύ σημαντικό να αντισταθεί κάποιος στο να διαλέγει στρατόπεδο στην αντιπαράθεση των μπλοκ και να αντιταχθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Λι στη διάρκεια της συνάντησης.

Απέχουν Μπάιντεν και Σι

Ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ούτε ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής.

Ψηλά στην ατζέντα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, βρίσκεται η ανησυχία για την ολοένα πιο διεκδικητική δραστηριότητα της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σημαντικό εμπορικό διάδρομο στον οποίο αρκετά μέλη της ASEAN έχουν αξιώσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τις αντίστοιχες της Κίνας.

Η ASEAN συζήτησε αυτή την εβδομάδα με την Κίνα την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία «κώδικα συμπεριφοράς», που συζητείται εδώ και καιρό, για τους υδάτινους διαδρόμους, δήλωσε ο Ρέτνο Μαρσούντι, υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, η οποία προεδρεύει στην ASEAN.

Λίγο πριν από τη σύνοδο αυτής της εβδομάδας, η Κίνα δημοσίευσε χάρτη ο οποίος απεικονίζει επέκταση της περιοχής που θεωρεί ότι της ανήκει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αρκετά μέλη της ASEAN απέρριψαν τον χάρτη.

«Μεγάλος κίνδυνος»

Κάποια μέλη του ομίλου της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν αναπτύξει στενούς διπλωματικούς, επιχειρηματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Κίνα, ενώ άλλα είναι πιο επιφυλακτικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης «φλερτάρει» τις χώρες της ASEAN, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας.

Η ASEAN, σε προσχέδιο δήλωσης που θα εκδώσει αυτή την εβδομάδα και το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι πρέπει να «ενισχύσει τη σταθερότητα στη θαλάσσια σφαίρα στην περιοχή μας … και να διερευνήσει νέες πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό».

Στη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με την Ιαπωνία και την Κίνα για την έγκαιρη επανέναρξη τριμερών συνομιλιών.

Ο Γιουν δήλωσε ότι κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει αμέσως, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα δέκα μέλη της ASEAN πραγματοποίησαν τη σύνοδο κορυφής τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τους ηγέτες να προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τη σημασία του μπλοκ μπροστά στις επικρίσεις που δέχεται ότι αποτυγχάνει να πιέσει τους στρατιωτικούς ηγέτες της Μιανμάρ να συνεργαστούν για σχέδιο ειρήνευσης στη διχασμένη από τις συγκρούσεις χώρα τους.

Η ASEAN περιλαμβάνει το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT